Üniversitemizde Fen Edebiyat, Edebiyat Fakülteleri öğrenim programlarını değerlendirme ve akreditasyon süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda Avrasya Üniversitesi Rektörü ve FEDEK (Fen Edebiyat, Edebiyat, Dil ve Tarih Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan İnan tarafından FEDEK Derneği ve üniversitelerin akreditasyon süreci hakkında bilgiler verildi.
FEDEK’in amaçları, kuruluş süreci ve gelişmeleri hakkında bilgiler aktaran Rektör İnan, gerçekleştirdiği akreditasyon süreci sunumunda şunları şu noktalara değindi:
“Fen Edebiyat, Edebiyat Fakültesi bölümlerinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmeti ilerletmek amacıyla kurulan FEDEK, farklı disiplinlerdeki Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye’de Fen Edebiyat Fakülteleri öğretiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktadır. Ülkemizde yükseköğretimin kalitesini yükseltmeyi amaçlayan FEDEK, Mart 2018 tarihinden itibaren Avrupa Yüksek Öğretiminde söz sahibi olan Kalite Güvence Kuruluşu CEENQA (Centrel and Eastern European Network of Quality Assuranca in Higher Education)’da tam üye olarak yer almaktadır. FEDEK’in Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)’na yapmış olduğu başvuru 04 Temmuz 2018 tarihinde yapılan Yükseköğretim Kalite Kurulu toplantısında görüşülerek, uygun bulunmuş ve Kalite Değerlendirme ve Tescil Belgesinin süresinin 5 yıl süre ile uzatılmasına karar verilmiştir. YÖK akreditasyona çok önem vermektedir, hatta iki sene önce ÖSYM kılavuzlarında kaç tane öğretim elemanının olduğu yazılırken, geçen seneden itibaren de akredite olan üniversite ve bölümler de belirtilmektedir.”
Yükseköğretim politikalarının esnek, toplumun ihtiyaçlarına daha fazla cevap veren, Bologna sürecini benimseyen politikalar olması gerektiğini belirten İnan, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve diploma ekleri konularında bilgiler verdi. FEDEK değerlendirme ölçütleri hakkında dinleyicileri bilgilendiren Prof. Dr. İnan, “Bu ölçütlerin amacı, paydaşların beklentilerini karşılamak üzere en az 8 yarıyıl ya da eşdeğerlerinden oluşan lisans düzeyindeki Fen Edebiyat Fakültesi programlarının, kalite güvencesini sağlamak ve bu programların sürekli iyileştirilmesini desteklemektir. Yükseköğretim kurumlarının güvenirliğini ve tanınmasını sağlayan bir sistemi olan akreditasyon, Fen-Edebiyat Fakülteleri programlarının belirli standartlara sahip olduğunu belgeleyen bir sertifika süreci olarak değerlendirilmektedir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kenan İnan sunumunda, FEDEK değerlendirme ölçütlerinin başında öğrencilerin geldiğini belirterek diğer ölçütlerin program çıktıları, öğretim planı, öğretim kadrosu, yönetim yapısı, alt yapı, kurum desteği ve parasal kaynaklar, sürekli iyileştirme ve programa özgü ölçütler olduğunu ifade etti.
Rektör İnan’ın sunumunun ardından bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Akreditasyon süreci, bağımsız kuruluşlar tarafından standartları önceden belirlenmiş bir süreçtir. Burada hocamızın konuşması bize başka bir sorumluluk yükledi. Bu akreditasyon süreci belirli bir hazırlık sürecini gerektiriyor. Bir sonraki yarıyılda bizim bütün birimlerimizde birkaç programımızın bu sürece dahil olması gerekiyor. Tabi işin bir de bütçe kısmı var. Gerek vakıf ve gerekse de kamu üniversitelerine baktığımız zaman bölümleri ve programları daha çok akredite olan üniversitelerin çok ciddi döner sermaye bütçeleri bulunmaktadır. Kalite kurumları eğitim için çok önemlidir. 2015 yılında YÖK Kalite Kurulu kuruldu. Üniversitemiz Haziran ayı içerisinde bir dış değerlendirme sürecinden geçti. Biz 11 yıllık bir üniversiteyiz, belirli eksikliklerimiz var. Bu eksikliklerimizi gidermek için enerjimiz de dinamizmiz de var. Biz işimizi iyi yapmak zorundayız. Gençler bizim yarınlarımız. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimiz var. Bunu da özellikle eğitimde standartları sürekli yukarıya çıkararak, nitelikli öğrenciler yetiştirerek başarabileceğiz. Üniversitemizde bir sunum gerçekleştirerek, kurumumuzun kalite ve standartlarının arttırmasına katkı sağlayan FEDEK Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan hocamıza bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum” diyerek, akreditasyon konusundaki düşüncelerini paylaştı.
Söz konusu bilgilendirme toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Hali İbrahim Zeybek’in Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan'a hediye takdiminde bulunması ile sona erdi.
- Gösterim 1391
- Toplam 6