Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi için Gümüşhane Üniversitesi olarak, araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Temiz olmasının yanı sıra ekonomik değerinin yüksek olduğu güneş enerjisinin üniversitemiz tarafından güneyde bulunan bir ilçemizde kurulması planlanan 3,568 kWp Güneş Enerji Santrali için çalışmalar başlatıldı. Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talat Özden ve özel sektör temsilcisi Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Güzeldere tarafından Rektörlük toplantı salonunda, yapılacak projenin kapsamı ve maliyeti hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
31 Ekim 2017 tarihinde üniversitemizde düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir” konulu konferansta güneş enerjisinin üniversite olarak kendileri için büyük önem arz ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, bu enerji sistemlerinin ilimizde kurulması açısından konunun takipçisi olacaklarını belirterek, gelinen süreçte büyük bir heyecanla çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.
Rektörümüz yaptığı açıklamada şunlara değindi: “Buraya gelirken kafamızda var olan projelerimizden bir tanesi de üniversitemizin enerji ihtiyacını kendi imkânlarımızla karşılama noktasıydı. Birkaç ay önce Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talat Özden ve özel sektör temsilcisi Saha Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Güzeldere’nin katıldığı ‘Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir’ konulu bir konferans düzenlenmişti. Orada yenilenebilir enerji hakkında katılımcılarımızın tecrübelerinden, birikimlerinden faydalanmıştık. Biz de bu çerçevede Gümüşhane şartları içerisinde enlem itibariyle daha güneyde yer aldığı, kapalı gün sayısının daha düşük olduğu, güneşli gün sayısının ve gün içerisinde güneşlenmenin daha uzun olduğu güneydeki ilçelerimizin bulunduğu bir alanda, üniversitemizin enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılamak düşüncesiyle bir hazırlık yaptık. Bu kapsamda da Özden ve Güzeldere birlikte çalışarak enerji santralinin kurulacağı alanda araştırmalar yaptı. Daha sonrasında ise İdari Mali İşler Dairemizden, üniversitemizin elektrik enerjisi harcama verilerini aldılar. Alınan bu veriler neticesinde yaklaşık 45-50 dönümlük bir kısmında 3 ya da 3,5 megavatlık bir kurulu güce sahip olabilecek bir güneş enerji santrali hazırlığı yaptılar. Gümüşhane Üniversitesi olarak buradan üretilecek elektrik enerjisi ile üniversitemizin enerji ihtiyacını karşıladıktan sonra kalan enerjiyi de satarak gelir elde etmiş olacağız. Elde ettiğimiz bu gelirlerle birlikte önceliğimiz olan öğrencilerimize yemek bursu ve akademik çalışmalara destek olması amacıyla BAP projelerine aktarma gayreti içerisinde olacağız. Projeyi her şey yolunda gitmesi dâhilinde 1 yıllık bir sürede bitirme gayreti içerisinde olacağız. Üniversite olarak da gerçekten hem bir ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızla karşılamış olacağız hem de Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz için bir uygulama alanı oluşturmuş olacağız. Böylelikle atıl bir araziyi değerlendirmiş olmanın yanı sıra üretilecek elektrik enerjisinden kazandığımız öz değerlerimizle öğrencilerimize burs imkânını, Bilimsel ve Araştırma Projeler (BAP) birimimizdeki projelerimize verilen desteği, yurtiçi ve yurtdışı programlara katılım desteğini iki katına artırmış olacağız.”
- Gösterim 2335
- Toplam 5