Üniversitemiz 7’nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

Üniversitemiz 7’nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu ve Lojistik Derneği (LODER) işbirliğinde hazırlanan “7’nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı” üniversitemiz Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir açılış programıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’de bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında lojistik ve taşımacılık ile ilgili bölümler arasında ortak noktaların belirlenmesi ve lojistik sektörünün ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen “7’nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı” Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Peker, Lojistik eğitiminin standardize edilmesi amacıyla Üniversitemiz ve Lojistik Eğitim Derneği işbirliğinde düzenlenen çalıştayın 7’ncisinin üniversitemizde gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Peker’in açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu yıl 7’ncisinin düzenlendiği Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Üniversitemize bağlı Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu’na bünyesinde bulunan Lojistik Programı, 2011 – 2012 Öğretim yılında I. ve II. öğretime öğrenci alımı yaparak, aktif bir şekilde sektöre ara eleman yetiştirmek amacıyla faaliyete geçmiştir. Meslek Yüksekokulumuzda kurucu müdürlük yaptığım dönemlerde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi üniversiteler arasında ciddi anlamda müfredat farklılığının ortaya çıkmasıydı. İlgili üniversitelerde mevcut akademik duruma göre ders içerikleri düzenlenmekteydi. Bu anlamda bu sorunun ortadan kalkmasında öncelikle Lojistik Derneği Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Tanyaş hocamız başta olmak üzere lojistik ile ilgili bütün çalışanlara şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Tabi bu anlamda eğitim odaklı ve kalifiye ile ilgili çalışmalarda Yüksek Öğretim Kurulu’na çok büyük işler düşmektedir. Mutlaka eğitim odaklı ve üniversitelerden mezun olan öğrencilerin daha kaliteli daha yetenekli gelişmesi için LODER gibi çalışan derneklere akreditasyon süreçleri içerisinde iş ve işlemlerde daha fazla yardımcı olması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde bu çalıştaylarda elde edilen sonuçların hem bilim camiasında hem iş sahasında katkısı çok daha fazla olacaktır. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen LODER başkanımız Prof. Dr. Mehmet Tanyaş başta olmak üzere Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Ahmet Mutlu Akyüz, LODER Doğu Karadeniz Temsilcisi ve aynı zamanda çalıştay koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İskender Peker’e ve bu vesileyle bizleri bir araya getiren bu organizasyonda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Çalıştayın üniversitemize, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram’ın konuşmasının ardından, Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay ise 7’ncisinin düzenlendiği Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı’nın Gümüşhane’de olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Akçay, “Ümit ediyorum ki bu çalıştayda Lojistik, Eğitim ve Standart olarak belirlenen bu üç başlığa hak ettiği değeri veririz.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Lojistik Derneği Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, ticaret olmadan lojistiğin olmayacağını, lojistik olmadan da ticaretin olmayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Tanyaş konuşmasında şu noktaları işaret etti: “Ülkemizi geliştirmek ve büyütmek istiyorsak mutlaka dış ticarete dayalı bir politika izlememiz lazım. Bunun da en önemlisi lojistiktir. Öğrencilerimizin sektörde yer edinebilmeleri için, sektörün ihtiyaçlarını iyi analiz etmeli ve o doğrultuda bir eğitim vermeliyiz. Kaliteli mezun; ancak kaliteli bir eğitimle mümkündür. LODER olarak 16 yıldır ‘Uluslararası Lojistik ve Tedarik Kongresi’ düzenliyoruz. Bunun dışında Lojistik Sistem Standartları çalışmalarımız sürüyor. Lojistik Eğitim Standartları (LES), Türkiye’deki lojistik eğitimine yön vermek üzere kurulmuştur. Bu çalışmalarımızın amacı lojistik sektörünün gereksinmeleri doğrultusunda eğitim ve öğretimi gerçekleştirmektir. LODER olarak bu amaçlar doğrultusunda ilki 9-10 Eylül 2017 tarihlerinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde yapılan çalıştaylarımızın 7’ncisini Gümüşhane Üniversitesi’nde yapmaktayız. Belirtilen program ve bölümler arasında asgari ortak noktaları ve buna bağlı temel meslek dersleri ve içeriklerini lojistik sektörünün gereksinmeleri doğrultusunda belirlemek üzere Lojistik Derneği (LODER) tarafından çok sayıda üniversitenin öğretim elemanları ve sektör temsilcilerinin katılımı ile bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışmaların amacı, ileride açılabilecek olan bölümler için bir öneri niteliğindedir. Daha sonra bu programlara ait ders planları, ders kredi ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) saatleri ile seçmeli ders oranları grup üyeleri tarafından belirlenmiştir. Bu çalıştayımızın düzenlenmesinde katkıları olan Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Mutlu Akyüz’e ve sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Lojistik Eğitim Standartları (LES) Komitesi Üyesi Barbaros Büyüksağnak Lojistiğin önemine değindikten sonra “LES Güncel Durum” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Çalıştayda LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Doğu Karadeniz Bölge Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer ve çalıştayın gerçekleştirilmesinde katkı sağlayanlara Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram tarafından plaket takdim edildi. Çalıştayın yapılan açılış programından sonra Cumartesi öğleden sonraki ikinci oturumu Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapıldı.

Oturumların ardından LODER yöneticileri ve akademisyenler Köse Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat ve Belediye Başkanı Turgay Kesler ile birlikte Köse Salyazı’da yapımı devam eden Gümüşhane – Bayburt Havalimanı inşaatını ziyaret etti. Kontrol Şefi Barış Yıkılmaz ve firma yetkililerinden çalışmaların geldiği son durum hakkında brifing alan heyet daha sonra yapım çalışmaları süren pist alanında incelemelerde bulundu. Çalıştayın Pazar günü yapılan son oturumlarında “Program Çıktıları, Ders Planlarının Gözden Geçirilmesi ve Ortak Ders İzleklerinin Belirlenmesi” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Lojistik programında bulunması gereken ders izlekleri karşılıklı görüşler alınarak oluşturuldu. Çalıştay katılımcılara Süleymaniye, Karaca Mağarası ve Torul Cam Seyir Terası gezisi yaptırılmasının ardından sona erdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise düzenlenen çalıştay hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Lojistik her geçen yıl hızlı bir şekilde değişen ve gelişen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulumuzda Lojistik sektörüne ara eleman yetiştirmek amacıyla eğitim-öğretimlerine devam eden ‘Lojistik Programı’ ve ‘Posta Hizmetleri Programı’ bulunmaktadır. Bu programlardaki tek amacımız eğitim öğretim alanında hızlı değişen dünyaya ayak uyduracak mesleki ve etik açıdan bilgi, beceri ve donanımda mezunlar vermektir. Ülkemizin milli hedefleri doğrultusunda bizlere düşen görev, yetiştirdiğimiz nitelikli mezunlarımızın sektörde büyük başarılar yakalamalarına imkan sağlamaktır. Lojistik, Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi gibi farklı isimlere sahip bu programların amacı, lojistik sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda eğitim ve öğretimi gerçekleştirmek olup, bu programlarda okutulan dersler oldukça farklı olabilmektedir. Her programın kendi vizyonu doğrultusunda farklı ders planlarına sahip olması doğal ve doğrudur. Ancak lojistik sektöründe çalışacak mezunların temel bilgi ve becerilerinin ortak olması da diğer önemli bir konudur. Bu çalıştayda izlenecek yol doğrultusunda bütün Lojistik programlarına ortak ders içerikleri olan izlekler oluşturulacaktır. Lojistik sektörü iş dünyasında ve bilim dünyasında çok büyük bir ivme kazanmıştır. Toplum içerisinde lojistik sadece kargo taşımacılığı şekline indirgenmektedir. Bu algıyı kaldırmamıza ihtiyaç var. Çalıştayın önemi burada ortaya çıkıyor. Bu amaçla da lojistik adına yapılacak her türlü çalışmalara ortak olduğumuzu belirtmek isteriz. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen Lojistik Derneği Prof. Dr. Mehmet TANYAŞ başta olmak üzere Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Mutlu AKYÜZ’e, Doç. Dr. İskender PEKER’e ve düzenleme kurulunun tüm üyelere, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

  • Gösterim 2288
  • Toplam 12