"Şeker, Limon ve Bir De Çay" izleyenlerin beğenisine sunuldu


Üniversitemiz İletişim Fakültesi öğretim elemanları tarafından Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan ve çayın kişilerarası iletişime katkısını anlatan ‘Şeker, Limon ve Bir de Çay’ başlıklı belgesel film gösterimi, İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in konuşmaları ile başladı. Rektörümüz konuşmasında, “İletişim Fakültesi, 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren her fırsatta ifade ettiğimiz gibi bizim üniversitemizin dışarıya açılan en önemli penceresi, dış yüzü, tanıtım yüzü olmuştur. Bu algının, bu düşüncenin oluşmasında emeği geçen hem yöneticilerimize, hem idari personelimize hem de öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl fakültemiz akademisyenlerinin ve öğrencilerimizin çektiği filmler ve hazırladıkları eserler, ulusal ve uluslararası alanda toplam 22 ödül aldı. Bu başarıyı sürdürmek için her yıl üzerine koyarak, ilerlememiz lazım. İletişim; günlük hayatımızın, ömrümüzün vazgeçilmez bir özelliğidir. Hayati İnanç hocamız bir sözünde ‘Eğer çay icat edilmiş olsaydı, peygamberimiz döneminde kesinlikle sünnet olurdu.’ demiştir. Çay, bizim kültürümüz için çok önemli bir yere sahiptir. İlk kez 1920’li yıllarda Ali Rıza Ertem hocamız çayı Batum’daki bir arazi incelemesi sırasında görüp, oradaki iklim ve hava şartlarının da bizim Doğu Karadeniz kıyılarına çok benzediğini ve bu nedenle de buradaki alanlarda da çayın yetiştirilebileceğini fark etmiş, böylelikle çayı bizim hayatımıza ve kültürümüze kazandırmıştır. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülsüm Çalışır hocamız ve ekibi de çay içmeyi tema edinen ve çayın iletişim için önemini belirten böyle bir proje hazırladılar. Başarılarından dolayı hepsini kutluyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Rektörümüzün konuşmalarının ardından film gösterimine geçildi. Sonrasında da filmi çeken öğretim elemanları ile söyleşi gerçekleştirildi. ‘Çayın kişilerarası iletişime katkısı’ başlıklı projenin yürütücüsü Doç. Dr. Gülsüm Çalışır açıklamalarında kişilerarası iletişimde çayın önemine vurgu yaptı. Çaysız sohbetlerin aysız gökyüzüne benzediğini dile getirerek, kişilerarası iletişim söz konusu olduğunda çay içme geleneğinin ön plana çıktığını ve çayın sohbetin devamını sağladığına dikkat çekti. Çalışır ayrıca, adı geçen belgesel filmde de çalışmanın çıkış noktasına ilişkin pek çok bilgiye ulaşıldığını belirtti. Çalışmanın araştırmacıları Öğr. Gör. İhsan Türkal, Öğr. Gör. Burak Türten, Arş. Gör. Elif Türten ve yüksek lisans öğrencisi Caner Özarslan da filmin çekimi sırasında karşılaştıkları önemli anları izleyicilerle paylaşarak, kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.

  • Gösterim 2666
  • Toplam 10