Rektörümüz Yerel Gazeteleri Ziyaret Etti

Rektörümüz Yerel Gazeteleri Ziyaret Etti

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, beraberinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, Dr. Öğr. Üyesi Serhat Dağ, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Yalçın, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Gülsüm Çalışır ve Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Rıdvan Şahin ile birlikte “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” öncesi Gümüşhane’de bulunan yerel gazetelere nezaket ziyaretinde bulundu.

Ziyaret, Gümüşhane merkezde hizmet veren yerel gazeteler arasında bulunan Kuşakkaya, Gümüşhane Olay, Gümüşkent ve Gümüşkoza gazetesi temsilcilerinin makamlarında gerçekleştirildi.

İlk ziyaretini Kuşakkaya Gazetesine yapan Rektörümüz, burada Gazetenin kurucusu ve köşe yazarı Turan Tuğlu ve Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Kuşakkaya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sezai Köprülü ile görüştü. Yerelde gazeteciliğin günden güne zorlaşmaya başladığını dile getiren Köprülü, “Gazeteciliği yerelde yapmak gün geçtikçe daha da zorlaşmaya başladı. Biz gazetecilerin de bir gelir kaynağı bilindiği üzere Resmi İlanlardır. Ülkemizin içinde bulunduğu bu daralma zamanlarında 2019 Resmi İlanlarına baktığımız zaman müthiş bir azalma görülmektedir. Bu da doğrudan bizleri etkilemektedir. Devletimizin yerelde gazetecilik işiyle uğraşanlara daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bugün aldığımız malzemeler ile çıkardığımız gazete masraflarımızı karşılamamaktadır. ” görüşlerine yer verdi. Turan Tuğlu ise 20 Haziran 1967 tarihinde Kuşakkaya gazetesini kurduğunu dile getirerek, “Yerelde gazetecilik yapmak çok zor bir meslektir. Anadolu’daki gazeteler devletin verdiği resmi ilanlarla yayın hayatını devam ettirebiliyor. 1967 yılında gazeteyi kurduğumuzda toplumsal kalkınmayı ve gelişmeyi sağlayacak bilgileri halka aktarmayı amaç edindik. Kuşakkaya gazetesi olarak da bu çizgimizden şaşmadık” görüşlerine yer verdi. Gazeteye kurum adına teşekkürlerini dile getiren Rektörümüz, “Gümüşhane Üniversitesi’nde 3 yıldır Rektörlük görevinde bulunuyoruz. Bizler için önemli olan nokta şudur; kişiler gelip geçicidir, kalıcı ve önemli olan kurumlardır. Bu nedenle de üniversite gibi bir kuruma sahip çıkılması gerekiyor. 53 yıldır yayın hayatına devam eden Kuşakkaya Gazetesi de bu 3 yıllık süre içerisinde bizlere hep destek oldu. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum”

Kuşakkaya Gazetesi ziyaretinin ardından Gümüşhane Olay Gazetesini ziyaret eden Rektörümüzü İmtiyaz Sahibi Bekir Bulut ve Eyüphan Özyurt karşıladı. Yapılan görüşme neticesinde Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Gazetecilik malum 10 Ocak 1961 yılından beri kutlanıyor. Bizler de bir gün öncesinde gazetelerimizi ziyaret edelim istedik. 20 Kasım 2014 tarihinde kurulan Olay Gazetesi yerelde bu işi sorumluluk sahibi olarak yapan gazetelerimizden birisidir. Haberi, şehri, kurumları önceleyen bir bakış açısı var. Bu hassasiyetlerinden dolayı da Olay gazetesine şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bekir Bulut ise kendilerine yaptıkları bu ziyaretten dolayı çok memnun olduğunu dile getirerek, “Gümüşhane Üniversitesi’ne gazete olarak her daim destek vermeye hazırız” sözlerine yer verdi.

Gümüşhane Olay Gazetesi’ne yaptığı ziyaretin ardından Gümüşkent Gazetesi’ni ziyaret eden Rektörümüz burada da gazetenin kurucusu ve İmtiyaz Sahibi Bayram Tunç ile mesleğin önemine ve gençlerin bu meslekteki yerine dair sohbet etti. Sohbet esnasında Bayram Tunç, “Bu yıl Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğrencileri gelip bizlerle çalışmaya başladı. Mesleği yerinde öğrenmeye başlıyorlar. Bu bizler için çok sevindirici bir gelişme oldu. Çünkü bir mesleği ancak yerinde yaptıkça öğrenebiliyorsunuz” dedi.

Son ziyaretini Gümüşkoza gazetesine yapan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve ekibi burada İmtiyaz Sahibi Hüseyin Çelik ile görüştü. Yapılan sohbet esnasında Gümüşhane’de dört gazetenin aktif olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Çelik, “Yerel gazeteler Resmi İlanlar üzerine hayatlarını idame ettiriyorlar. 2011 yılından sonrasına baktığımızda gazetecilik alanında yatırımlar ve destekler çok düştü. Demokrasinin geleceği için çok seslilik önemlidir. Ne kadar çok gazete olursa o kadar çok seslilik olur. Bu nedenle de bir şehirde en az iki gazetenin olması lazım. Bu sene çok iyi şeyler oluyor. İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğrencileri bu sene ilk kez geliyor, makinelere bakıyorlar baskıyı öğreniyorlar. İletişim Fakültesinde bu sene çok büyük farklılıklar ortaya çıktı. İnşallah bu öğrenciler böyle devam ederlerse Gümüşhane’nin geleceğinde çok etkili olacağına inanıyorum” sözleriyle dile getirdi.

Yapılan ziyaretlerde Sektördeki gelişmelerin şartları daha da zorlaştırdığına dikkat çeken yerel basın temsilcileri, günümüzde gazetecilik mesleği ile uğraşmanın ekonomik anlamda zorluğu konusunda görüş birliğinde bulundu. Sadece gazeteciler gününde anılmak yerine her daim devlet desteğini yanlarında görmek istediklerini belirten sektör temsilcileri, yerel basının bir ülkenin kılcal damarları olduğunu vurguladılar.

Rektörümüz yaptığı ziyaretler sonrasında şu açıklamalarda bulundu:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olması dolayısıyla Gümüşhane’mizde faaliyet gösteren yerel gazetelerimizi ziyaret ettik. Gazete sahipleri ve temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Yaşadığımız dijital çağda gazeteler çok zor bir durumda ayakta kalmaya çalışıyor. Bu çağda okuyucu profili değişti. Daha öncesinde gazeteden aldığımız haberi şimdi telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda anlık olarak okuyabiliyoruz. Bu da gazetelerin okunma sayısını azaltmaktadır. Gazetecilik gibi bir mesleğin devam etmesi için özellikle yerel gazetelere devlet ve kurumların daha fazla destek vermesi gerekiyor. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Yerel basınımızda özellikle maddi anlamda bu zorluğun hat safhada olduğunu duyuyor ve takip ediyoruz. Buna rağmen haber üretebilmek, kamuoyunu doğru bilgilendirebilmek önemlidir. Sadece yerel basınımız burada değil ülkemizin her köşesinde yerel ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya, ayakta durmaya ve kurumsal yapıyı ayakta tutabilme mücadelesi veriyor. Bu anlamda da bu sektörümüze de Allah kolaylıklar versin.”

  • Gösterim 1804
  • Toplam 5