“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olması dolayısıyla, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane basını ile düzenlenen kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.
Üniversitemiz Gümüşay Kafeteryası’nda basın mensupları için düzenlenen kahvaltıda Gümüşhaneli gazetecilerle buluşan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, katılan tüm gazetecilerin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutladı. Söz konusu etkinliğe Rektörümüzün ve Gümüşhane yerel basın temsilcilerinin yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Bahri Bayram, Prof. Dr. Bayram Nazır, Prof. Dr. Günay Çakır, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Yalçın, Genel Sekreter Yardımcısı Rıdvan Şahin, Rektör Danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Serhat Dağ, Dr. Öğr. Üyesi Mümin Hakkıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Büşra Tosunoğlu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz ile İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim elamanları katılım sağladı.
Rektör olarak atanmasının üzerinden yaklaşık üç yılın geçtiğini belirttiği değerlendirme konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Üniversitesi’nin son bir yıl içerisinde büyük gelişmeler gösterdiğini ve bu gelişmeler ışığında durmaksızın çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Zeybek konuşmasının devamında şunları aktardı: “Öncelikle tüm basınımızın Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Gümüşhane Üniversitesi 2008 yılında kurulan üniversiteler içerisinde hızla yol aldı. 2019 yılı içerisinde dünya sıralamasında puanımızı 327’den 341’e çıkardık; ama tek kriter indeksli yayın olduğu için uluslararası yayın sayımız geçen yılın biraz altında kalınca o sırlamayı az bir farkla kaçırmış olduk. Gümüşhane Üniversitemiz 2020 yılı itibariyle 2 Enstitü, 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 10 Meslek Yüksekokulu, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir. Sonbahar itibariyle kaydını sildiren öğrenciler hariç 19,500 öğrencimiz oldu. Gelecek yıl yeni açtığımız bölümler ve ilk kez öğrenci alacağımız bölümlerle birlikte bu sayının bir miktar daha artacağını düşünüyoruz. Açık olan lisans ve ön lisans programlarımızdaki asgari öğretim elemanı ve üyesi sayımızı tamamlayıp, hazır hale getireceğiz. Dünyada bütün ülkelerde lisans öğrenimi kadar lisansüstü öğrenim de önem kazanmaya başladı. YÖK’te yaptığımız görüşmeler sonucunda 2 yeni doktora programı ile 5 yüksek lisans programı açtık. İlk defa Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi alanında tezsiz yüksek lisans açtık. 2019 yılı sonu itibariyle 874 yüksek lisans ve 98 doktora öğrencimiz vardı. Gelecek yılda bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. Şubat dönemi mezunlarından sonra öğrenci sayımız 18,890 olacak; ama doktora ve yüksek lisans öğrenci alımı yapacağımız için tekrardan bu sayı 19 binin üzerine çıkacaktır. Üniversitemizde 789 akademik personelimiz ve 258 idari personelimiz bulunmaktadır. Bu kahvaltı bize aynı zamanda bir yıllık değerlendirme imkânını da vermiş oldu. 2019 yılına kısaca bakacak olursak, bu yıl içerisinde birçok etkinliğe imza attık. Bunlar; Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversitemiz, Kelkit Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda ‘Kelkit Havzası'nda Küçükbaş Hayvancılığı ve Kooperatifçiliği Geliştirme Çalıştayı’ yapıldı. Düzenlenen çalıştaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu katıldı.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama birimi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) başarılarına devam ediyor. Yönetmenliğini İletişim Fakültesi öğrencisi Tolunay Tekmek'in yaptığı 2019 yılında tamamlanan “Pembe Kimlik” adlı belgesel film 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nde 104 film arasından ilk 10 film arasına girmeyi başararak finale kaldı.
İletişim Fakültesi öğrencilerimiz, halkla ilişkiler alanındaki en değerli ve itibarlı ödül olan ve Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından verilen 18’inci Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri Genç İletişimciler kategorisinde ödüle layık görüldü. Öğrencilerimiz gerçekleştirdikleri çalışma ile 160’ın üzerinde projenin başvurduğu ve bunların sadece 92’sinin geçerli olduğu projeler arasından seçilerek, büyük bir başarıya imza attılar.
Üniversitemiz İletişim Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi ve Gümüşhane Üniversitesi Film Atölyesi (GÜFA) üyesi Hasan Erdoğmuş üniversitemiz bünyesinde bir ilke imza atarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgesel film desteği almaya hak kazandı. Merkeb-i Mesai isimli filmin çekimleri Bakanlık tarafından sadece sayılı sinemacılara verilen fon ile Mardin’de tamamlandı. Filmin görüntü yönetmenliğini GÜFA Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten üstlendi.
Üniversitemiz İletişim Fakültesi 7 öğrencisi tarafından 5'incisi düzenlenen ‘TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda, hazırladıkları 4 proje ile yarışma tarihinde ilk kez finale kaldı.
İletişim Fakültesi Medya Merkezi uygulama birimi olan Sosyal Sorumluluk ve Proje Birimi, Kürtün ilçesine bağlı Gürgenli köyündeki Gürgenli İlköğretim Okulu'nda "Geleceğimin Bir Adımı Seninle Olsun" etkinliği düzenledi. Etkinlik kapsamında öğrencilerimiz çocuklarla birlikte çizim yaparak onlara hediyeler verdiler.
19. Uluslararası KısaCa Öğrenci Filmleri Festivali ödül töreninde Süha Arın Belgesel Dalı Özel Ödülü üniversitemiz İletişim Fakültesi öğrencisi Tolunay Tekmek’in yönetmenliğini yaptığı Pembe Kimlik adlı belgesel filme verildi.
I. Uluslararası Öğrenci Paramedik Rallisi kapsamında rakipleri ile kıyasıya mücadele eden Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimiz, 9 etap olarak düzenlenen Vaka Yarışmalarının Temel Yaşam Desteği Etabında Üçüncülük ödülünü almaya hak kazanarak, Üniversitemizi ve okullarını en iyi şekilde temsil ettiler.
İlki 13-15 Mart 2019 tarihleri arasında Mersin’de düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin ikincisi üniversitemiz Kongre Merkezi’nde Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi ortaklığında ve üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İki gün süren kongrede 41 oturumda 236 bildiri sunumunun yapıldı.
2003 yılından bu yana hem iş kazalarından dolayı hayatını kaybedenleri bir anma hem de bir kutlama günü olarak yapılan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, üniversitemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Erol Tekçe ve yetkililerin katıldığı bir sempozyum ile kutlandı.
Üniversitemiz ve Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğinde katılımcılara kariyer planlamanın önemini anlatmak ve İŞKUR'un kurumsal hizmetlerini tanıtmak amacıyla Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda “Kariyer Günü” düzenlendi. Düzenlenen Kariyer Günü programı kapsamında Gümüşhane’de faaliyetlerini sürdüren firma temsilcileri ile İŞKUR tarafından program alanında açılan stantlarda öğrencilerle görüşmeler yapıldı.
Üniversitemiz 11’inci Kuruluş Yıl Dönümü ve 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, yapılan görkemli bir etkinlikle kutlandı. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni’nde 3 bin 620 öğrenci mezun olarak kep attı.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Üniversitemiz Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu, engelli vatandaşlarımıza yönelik başlattıkları ‘Sosyal Sorumluluk Projesi ve Farkındalık’ çalışmasıyla anlamlı bir farkındalığa imza attılar. Proje kapsamında başlatılan tekerlekli sandalye bağış kampanyasını tamamlayan Meslek Yüksekokulumuz, toplanan bağışlarla alınan 10 adet tekerlekli sandalyeyi, düzenlenen bir törenle engelli vatandaşlarımıza dağıttı.
‘Bilimsel Araştırmalarda X-Işınları Analiz Teknikleri (bixat)’ kapsamında Nükleer Algılama Sistemleri Bahar Okulu ile 23 saat süren eğitimlerin verildiği “Nükleer Algılama Sistemleri Çalıştayı” üniversitemizde yapıldı.
İran Bonab Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hossein Piri ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sajjad Hashemi, üniversitemizi ziyaret etti. Heyet, akademik personel ve öğrenci hareketliliğinin hızlandırılması, ortak veya bağımsız araştırma için ileri düzeyde mezun ya da profesyonel öğrenci değişimi, bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi, akademik materyal, yayın, diğer alanlarda bilgilerin değişimi gibi konularda görüş alışverişinde bulunarak bu konularda bir anlaşma imzaladı.
Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) koordinasyonunda yürütülen ve Türk Yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak olan ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ içerisinde yerini aldı. Öğretim üyeleri ile üniversite öğrencilerinin, “LMS” ağı üzerinden interaktif şekilde iletişime geçerek derslerini ve projelerini yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürmesinin önünü açan projede üniversitemizde yerini aldı. Bu projeye yönelik eğitimler veriliyor.
Üniversitemiz ile Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokol, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’nin kurumsal yapısının oluşturulması adına sanayi odaklı Lisansüstü tez yaptırılması, hazırlanacak araştırmalar ve tezlerde Gümüşhane’deki işletmelerin problemlerini çözmeye ve işletmeleri geliştirmeye yönelik olacak. Bu kapsamda sanayicilerin yapacağı Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve Ürün Geliştirme (Ür-Ge) çalışmalarında ve yenilikçi ürün ortaya konulmasında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik önerilerin geliştirilmesinde üniversitemizin bilgi birikiminden yararlanmasını tesis etmek, taraflar arasında sağlıklı bir iletişimin ve bölge ekonomisini geliştirecek işbirliğine katkı sağlanması amaçlandı.
Türkiye’de bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında lojistik ve taşımacılık ile ilgili bölümler arasında ortak noktaların belirlenmesi ve lojistik sektörünün ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen 7’nci Lojistik Eğitim Standartları Çalıştayı, üniversitemiz Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu ve Lojistik Derneği (LODER) işbirliğinde gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda Avrasya Üniversitesi Rektörü ve FEDEK (Fen Edebiyat, Edebiyat, Dil ve Tarih Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan İnan tarafından FEDEK Derneği ve üniversitelerin akreditasyon süreci hakkında bilgiler verildi.
Gümüşhane için büyük önemi olan bölgemiz ve ülkemizdeki maden sektörünün bir araya geldiği Madencilik Çalıştayı üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ana teması Madencilikte Yeni Teknoloji ve Yaklaşımlar olarak belirlendiği çalıştayda Madencilik sektöründeki yenilikler iki gün boyunca 3 oturum ve 17 sunumda ele alındı.
Üniversitemiz Proje Destek Ofisi (PDO) tarafından lisansüstü öğrencileri, öğretim elemanları ve öğretim üyelerine yönelik olarak iThenticate, Turnitin ve Mendeley eğitimleri verildi. Eğitimin ilk programında üniversitemiz öğretim üyelerinin makale yazımında benzerliklerin belirlenmesi amacıyla kullandıkları iThenticate ve lisansüstü tezlerdeki benzerliklerin taranmasında kullanılan turnitin yazılımı hakkında bilgiler verildi. İkinci programda ise makale, tez ve kitap yazımında kullanılmak üzere tasarlanmış Mendeley yazılımı teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. Mendeley yazılımı yayın hazırlamada kaynak vermeyi kolaylaştıran bir program olup araştırmacıya değişik referanslama formatlarına kolayca geçebilme imkânı sunmaktadır. Verilen teorik bilgilerden sonra bilgisayar üzerinde uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi.
Üniversitemiz, 2019-2020 URAP Türkiye sırlamasında puanını 341,59’a yükselterek, 166 üniversite arasından 103’üncü sırada kendisine yer buldu. 2018-2019 URAP Türkiye sırlamasında almış olduğu 327,41 puanını, 2019-2020 URAP Türkiye sırlamasında 341,59 puana yükselten üniversitemiz, kendisinden önce kurulan birçok üniversiteyi de geride bırakarak istikrarlı bir şekilde ilerleyişini sürdürmeyi başardı. Gümüşhane Üniversitesi, URAP 2019-2020 sıralamasında 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 40’ıncı ve Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler sıralamasında da 36’ıncı sırada yer aldı.
Girişimcilik Haftası Kutlamaları Yapıldı. 18-29 Kasım tarihleri arasında kutlanan Girişimcilik Haftası kapsamında üniversitemizde Girişimcilik teması adı altında konuk konuşmacıların katılım gösterdiği bir söyleşi programı düzenlendi.
Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından düzenlenen ve II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi ilk günü akşamında Kongre Merkezi’nde izleyiciye sunulan müzik ve şiir dinletisi izleyen herkesi büyüledi. Etkinlikte Gümüşhane’ye özgü yöresel halk dansları gösterilerinin yanı sıra yerel ve ulusal düzeyde isim yapmış şairlerin şiirleri seslendirildi. Gümüşhane İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile üniversitemiz işbirliği neticesinde gerçekleşen protokolle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’e bağlı bilim ve sanat merkezlerinde sunulan eğitimin niteliğini artırmak ve eğitim alan özel yetenekli öğrencilerin güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda üniversitemizin imkân ve deneyimlerinden yararlanmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Üniversitemiz Rektörlük makamında gerçekleşen protokole Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ile birlikte imza attık.
Üniversitemiz Erkek Voleybol Takımı, 9-13 Aralık 2019 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Üniversitelerarası Voleybol 2. Lig Grup Birinciliği turnuvasında rakiplerine hiç set vermeden şampiyon oldu. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TUSF) tarafından organize edilen ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Lig Üniversitelerarası Hentbol Şampiyonası müsabakalarında üniversitemiz Erkek Hentbol Takımı şampiyon olarak 1’inci Lige çıktı. Kadın Hentbol takımımız ise ikincilik elde etti.
Bu tür başarılarda bizi sevindiriyor. Yeni bir üniversite olduğumuz için elbette ki eksikliklerimiz var. Enerjimizi, gücümüzü, aklımızı birleştirdiğimizde bu başarılar ortaya çıkıyor. Bu nedenle de siz basın mensuplarımıza göstermiş olduğunuz katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bundan sonrada yapacağımız çalışmalarımızda da katkı ve desteklerinizi bekliyoruz. Üniversitemizin bu günlere gelmesinde emeği geçen bütün ekip arkadaşlarımıza, dernek kurucularımıza yöneticilerimize, üyelerimize, üniversite yöneticilerimize, akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum. Siz değerli basın mensuplarımıza da gösterdiğiniz hassasiyet ve destek için özellikle teşekkür etmek isterim. Desteğiniz bizim için hem çok önemli hem de çok değerli. Bugün Gümüşhane Üniversitesi olarak bu kadar sesimiz duyulduysa, bunda bizim başarılarımız kadar sizin bu başarılara basın organlarında yer vermeniz yatmakta. Bu anlamda sesimiz oluyorsunuz. Yeniden siz değerli basın mensuplarının bu özel gününü en içten duygularımla kutlarım.”
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in konuşmalarının ardından sektör temsilcileri sırayla söz alarak hem kendilerini tanıttı hem de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kahvaltı etkinliği günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
- Gösterim 1975
- Toplam 4