Rektörümüz Anadil Günü Etkinliğine Katıldı

Rektörümüz Anadil Günü Etkinliğine Katıldı

Uluslararası Anadil Günü, Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği’nce düzenlenen etkinlikle kutlandı. Farklı ülkelerden grupların müzik ve dans performanslarını sergilediği geceye Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de katıldı.

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Allama Sıddıki’nin ev sahipliğinde Monec Otel’de düzenlenen resepsiyona, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır’ın yanı sıra çok sayıda diplomat ve davetli katıldı. Büyükelçi Allama Sıddıki, Bangladeşli öğrencilerin, 1952’de ana dilleri için verdiği mücadeleye ve bağımsızlığa giden sürece değinen bir konuşma gerçekleştirdi. Dünya genelindeki dil çeşitliliğinin önemine vurgu yapan Sıddıki, 7 bin farklı dil konuşulduğunu ve her iki haftada bir dünyada konuşulmakta olan yerel bir dilin yok olduğunu belirtti. Sıddıki, ‘Uluslararası Anadil Günü’nün amacının da bu dillerin korunması ve geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

Uluslararası Anadil Günü etkinliği sonrası açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Toplumları millet haline getiren en önemli unsur dildir. Dil, duygu ve düşünceyi insana aktaran bir vasıta ve en önemli kültürel değerdir. Biz Türkler için Türkçe dili ne kadar önemli ve vazgeçilmez ise, Bangladeş’li kardeşlerimiz için de Bengalce dilinin ayrı bir tarihi önemi vardır. Bangladeş’in başkenti Dakka’da, 21 Şubat 1952’de, Bengalce dilinin Pakistan’ın resmi dillerinden biri olarak tanınması için gösteri yapan öğrencilere polis tarafından ateş açılmış ve çok sayıda öğrenci hayatını yitirmişti. O tarihten itibaren 21 Şubat dünyadaki bütün Bangladeşliler için simgesel bir gün haline geldi. UNESCO ise yapılan araştırmalar sonrasında 17 Kasım 1999 tarihinde, dil için mücadele veren Bangladeşlilerin fedakârlıklarını göz önünde bulundurarak 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü olarak ilan etti. Anadillerini korumak için bir araya gelen çok sayıda öğrencinin yapılan gösteride hayatını kaybetmesi bizler için üzücü bir durumdur. Bangladeş ile köklü bir tarihi birlikteliğe sahibiz. Kurtuluş Savaşımıza maddi ve manevi yardımda bulunan Güney Asya Müslüman halklarından biri de Bengallilerdir. Onlar için böylesi önemli bir günde birlikte olmak ve destek vermek amacıyla Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği’nce düzenlenen Uluslararası Anadil Günü etkinliğe katılım gösterdik. Bu yıl içerisinde Gümüşhane Üniversitesi olarak birçok Bangladeş’li öğrenciyi üniversitemizde eğitim görmek amacıyla ağırlıyoruz. Tek arzumuz ilerleyen zamanlarda Bangladeş ile ilişkilerimizi daha da geliştirmektir. Bu nedenle de düzenlenen Uluslararası Anadil Günü etkinliğine bizleri de davet eden Ankara Büyükelçisi Allama Sıddıki ve ekibine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyor, bütün Bangladeşlilerin 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nü saygıyla kutluyorum” sözlerine yer verdi.

  • Gösterim 1869
  • Toplam 8