Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ilimiz madencilik sektörü temsilcileri ile üniversitemiz akademisyenlerinin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundukları toplantı, üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Enver Akaryalı’nın yaptığı toplantıya madencilik sektörü temsilcileri, Kamu kurum temsilcileri ve madencilik alanında çalışmaları bulunan akademisyenler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Enver Akaryalı, “Üniversitede akademik birikime dayalı olarak üretilen bilginin iş dünyasında özellikle sanayide kullanılması, ulusal ve uluslararası finansal destek programlarından yararlanılması, üretilen bilginin topluma yayılması ve ticari ürüne dönüştürülmesini amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü; Üniversite ile sanayi arasında işbirliğini geliştirmek üzere; Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısında alınan karar gereği, Madencilik alanında çalışmaları bulunan akademisyenler ile Gümüşhane ili Madencilik sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildi. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantının amacı Gümüşhane ilinde güçlü olunan ‘Madencilik’ sektörlerinin sorunlarının tespit edilmesi ve mevcut durumlarının korunması ve geliştirilmesi amacı ile çözüm önerileri ve proje fikirlerinin sunulmasıdır.” görüşlerine yer verdi.
Açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Maden Mühendisliği bölüm başkan yardımcısı Dr. Öğr. M. Mustafa Kahraman tarafından Maden Mühendisliği bölümünün tanıtımı ve Üniversitemizin madencilik alanında yaptığı çalışmalar ele alındı.
Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma bölümü Madencilik Teknolojisi Başkanı Dr. Öğr. Demet Demir Şahin, ise 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde ilk defa öğrenci alımı yapacaklarını belirterek, bölümün açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Gümüşhane ilinin son 5 yıla ait sektör bazında ihracat ve ithalat verilerini paylaşan İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, yaptığı sunumunda, “İlimiz ihracat sıralamasında 60’ıncı sıradadır. Ülkemizin altın ithalatını azaltarak cari açığının kapanmasına olumlu yönde katkı sağlayan madencilik sektörü, ilimiz açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz toplantının ilimiz adına son derece önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” açıklamasını yaptı.
Kocagöz’ün sunumunun ardından açıklamalarda bulunan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay şu noktalara dikkat çekti: “Gümüşhane ilimiz ürettiği madenlerle tarihte yerini almış ve ülkemize hizmet etmiştir. Coğrafi şartlar bakımından zor şartlara sahip şehirlerden bir tanesidir. Ama bunun yanında avantajlarımızı her zaman ön plana çıkarmaya gayret ediyoruz. Bu konuda Gümüşhane Üniversitemizin ilimize vermiş olduğu katkılar her türlü takdirin üzerindedir. Gümüşhane ilimiz için büyük öneme sahip olan maden sektöründeki temsilcilerin bir arada bulunduğu bu madencilik toplantısından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Üniversitemiz akademisyenlerinin ve maden sektörü temsilcilerinin karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğu toplantıda söz alan Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz ise; “Burada bulunan sektör temsilcilerinin yer bilimleriyle ilgili sıkıntıları olduğunda Gümüşhane Üniversitesi’nde bu problemlerin çözüme kavuşturacak akademik potansiyelin bulunduğunu bilmelerini istiyorum. Düzenlediğimiz bu toplantılarla da sektör ile akademisyenlerimizi buluşturarak karşılıklı fikir üretmektir. Bu nedenle de bu platformun oluşturulmasında emeği geçen Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Sektör temsilcilerinin yapılacak çalışmalara destek vereceklerini dile getirmelerinin ardından toplantı sona erdi.
Düzenlenen toplantı hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilindiği üzere Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu’nda Madencilik ve Maden Çıkarma bölümünü açtık. 2021-2022 akademik yılından itibaren de 25 öğrencimizi bu bölümümüze alacağız. Daha öncesinden de Gümüşhane’de faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş., Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. ve Gümüştaş Madencilik ve Tic. A.Ş. arasında kurumsal işbirliğini kapsayan bir protokol imzalamıştık. Yaptığımız bu anlaşma ile öğrencilerimiz stajlarını buralarda yapabilecekler. Aynı zamanda madencilik sektöründe büyük bir eksiliği bulunan ara eleman istihdamına da katkı sağlamış olacağız. Tüm bunların yanında Üniversite olarak Gümüşhane ilimiz için büyük öneme sahip olan gıda ve madenciliğin sorunlarının tespit edilmesi, mevcut durumlarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla sektör temsilcileri ile bu alanda çalışma yapan akademisyenlerimizi bir araya getirdik. Madencilik sektörü için gerçekleştirilen bu toplantının ilimize ve üniversitemize hayırlı olmasını diler, emeği geçen başta Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne teşekkür ederim.”
- Gösterim 1091
- Toplam 4