Jeosit ve Jeomorfositlerin Sınıf Dışı Eğitimde Kullanımı Etkinliği Başladı

TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği programı kapsamında desteklenen “Jeosit ve Jeomorfositlerin Sınıf Dışı Eğitimde Kullanımı” etkinliği başladı.
Üniversitemiz ev sahipliğinde ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Alemdağ tarafından koordine edilen projeye 6 farklı üniversiteden 11 eğitmen ve 10 farklı üniversiteden 20 öğrenci katıldı.

Coğrafya ve Turizm Rehberliği bölümlerinden projeye katılan öğrencilere 4 gün boyunca konuyla ilgili bilgilendirmeler yapılacak.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Selçuk Alemdağ; “Proje neticesinde geleceğin Coğrafya Öğretmenleri ve Turizm Rehberleri, doğada sıklıkla karşılaştığımız jeolojik birimlerin sınıf dışı eğitiminde kullanımına dair teorik ve uygulamalı bilgi edinmiş olacaktır. Gümüşhane ili örneğinden yola çıkılarak verilen bu eğitim, ilimizin turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve tanınırlığının artması açısından büyük önem arz etmektedir. Etkinliğe desteklerinden dolayı TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’na teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Üniversitemiz Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek yaptı. Rektörümüz konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizin sahip olduğu doğal miras alanları korunmalı ve sürdürülebilir kullanım bakışı ile değerlendirilmelidir. Bunun için geleceğin bilim insanları, öğretmenleri ve turizm rehberleri olan öğrencilerinin farkındalığının artması önemlidir. Ülkemizin bilimsel anlamda da küresel bir güç haline gelmesi için bilimsel çalışmalara ve projelere verilen önem artmalıdır. Gümüşhane Üniversitesi son yıllarda çok sayıda bilimsel araştırma projesi ve bilimsel eğitim organizasyonuna ev sahipliği yapmıştır. Bu projelerde ülkemizin ihtiyaç duyduğu niteliği geliştirilmiş öğrenci sayısının artırılmasına katkıda bulunulmuştur. Jeosit ve Jeomorfositlerin Sınıf Dışı Eğitimde Kullanımı başlıklı bu projenin Gümüşhane ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Projenin ikinci ve üçüncü gününde Gümüşhane’nin önemli turistik alanları ziyaret edilecek. İkinci gün ziyaret edilecek yerler arasında; Karaca Mağarası, Torul Cam Seyir Terası ve Çağlayan Dibi Şelalesi yer alırken; üçüncü gün ziyaret edilecek yerler arasında Akçakale Mağarası, Tekke Köyü Peribacaları ve Şelalesi, Çakırkaya Kilisesi, Babacan Köyü Karstik Kayaçları, Tomara Travertenleri ve Şelalesi yer alıyor. Etkinliğin dördüncü gününde bilimsel ve estetik değere sahip jeosit ve jeomorfositlerin sürdürülebilir kullanımına dair toplantılar yapılarak proje tamamlanacak.