İklim değişikliği konusunda öğrencilerimizin farkındalığını arttırmak amacıyla Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik bölümü Acil Durum ve Afet Yönetimi programı tarafından “İklim Krizinde Son Viraj” adlı söyleşi programı gerçekleştirildi.
Çevre ve Sürdürülebilirlik Uzmanı, Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Genel Sekreteri Umay Yılmaz’ın katılımıyla ve Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Akyol’un moderatörlüğünde gerçekleşen programda çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında katılımcılara bilgiler verildi.
Programda katılımcılara iklim krizinin etkileri hakkında bilgiler veren Yılmaz; “Dünyamızın üçte ikisini oluşturan su, Mars’ta donmuş halde bulunurken, gezegenimizde her üç formda da bulunmaktır. Su sadece insan için değil diğer tüm canlılar açısından da çok benzersiz ve hayati fonksiyona sahip bir bileşiktir. İklim değişikliğini sadece havanın ısınması şeklinde yorumlamamak gerekir, bu kriz Dünyadaki canlılığı da tehdit etmektedir. Gezegenimizdeki en küçük yaşam formundan en kompleks canlıya kadar bütün biyosfer ve ekosistem gezegenin işleyişiyle uyumlu bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Ne yazık ki günümüzde önemli bir sorun haline gelen iklim değişikliği var olan bu işleyişi olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.
Söyleşi kapsamında öğrencilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, iklim değişikliği ile mücadele konusunda ülkemizin ve diğer ülkelerin hangi durumda olduğu, mevcut çözüm yöntemleri ve gelecekte iklim değişikliğinin ortaya çıkması muhtemel etkileri konusunda açıklamalarda da bulundu.
İklim değişikliğinin sadece bir çevre sorunu olmadığını ve insanlığın tarih boyunca tecrübe ettiği en büyük krizlerden birisi olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, gerçekleştirilen program hakkında şunları söyledi: “İklim krizi sorununun en önemli nedenlerinden bir tanesi hayat tarzımızın, felsefemizin tamamen değişmesidir. Özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra başta fosil yakıt kullanımı, ormanların aşırı tahrip edilmesiyle birlikte atmosferimizde bulunması gerektiğinden daha fazla sera gazı birikmeye başladı. Bu küresel ölçekte iklimde, başta sıcaklık artışı oluşturacak bir değişikliğe sebep oldu. Gelecekte sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklığın artacağı, su kaynaklarımızın azalacağı, yeni göç dalgalarının çıkacağı, tarım ürünlerinde gıda güvenliğinin ve birçok ürünün üretim alanlarının değişeceği bir dünya bizi bekliyor demektir. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için alınacak önlemlerden bir tanesi de bireysel önlemler arasında karbon ayak izini küçültmek en öndedir. Bu ve benzeri önlemleri alabilmek için de bilinçli toplumun yetiştirilmesine öncülük etmek gerekiyor. Bu vesileyle de Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik bölümü Acil Durum ve Afet Yönetimi programı tarafından düzenlenen ‘İklim Krizinde Son Viraj’ adlı söyleşi programına katılarak öğrencilerimizi bilgilendiren Çevre ve Sürdürülebilirlik Uzmanı Sayın Umay Yılmaz’a katkılarından, etkinliğin gerçekleşmesinde aldığı rolden dolayı da Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Akyol hocamıza teşekkür ediyorum.”