“Gümüşhane’de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi” Başlıklı Panel Düzenlendi

“Gümüşhane’de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi” Başlıklı Panel Düzenlendi

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 46. Turizm Haftasında Üniversitemiz Turizm Fakültesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak “Gümüşhane’de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi” başlıklı bir panel düzenledi.

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Gümüşhane’de Gastronomi Turizmi Paneli’ Gümüşhane İl Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinlik Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan “Gümüşhane’de Turistik Destinasyonlar ve Coğrafi İşaretli Ürünler” başlıklı videonun sunumu ile başladı.

Programa açılış konuşmasıyla başlayan moderatör Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat turizm deneyiminde gastronominin artık çok önemli bir unsur haline geldiğini söyleyerek, “Bu unsurlar hem destinasyonları çekici kılmada hem de seyahate çıkacak insanları motive etmede çok önemli bir unsur olarak değer buluyor. Hepimiz biliyoruz ki, gastronomik unsurlar turizm deneyiminde çok önemli bir hale geldi. Aynı zamanda seyahat için insanları motive eden en önemli faktörlerden birisi olarak değer buluyor, destinasyonlar için de birer çekicilik kaynağı oluyor. Özetle gastronomik unsurlar seyahatin her bir aşamasında önemli bir yer tutuyor. Öyle ki, seyahate çıkmadan önceki karar aşamasına etki eden, seyahat sırasında turist memnuniyetini artıran ve seyahat sonrasında tekrar ziyaret niyetini olumlu yönde etkileyen bir unsur. Tüm bunlara ek olarak destinasyonların pazarlanması, destinasyonların markalaşması ve rekabetçilikte öne çıkmasında da önemli bir unsur konumundadır. Bilmediğimiz bir şeyi pazarlayamayız ve dolayısıyla destinasyon pazarlamasında bu unsurların kullanılması için bunların neler olduğunun bilinmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Aslında biz biraz da bugün bunu Gümüşhane özelinde yapmaya çalışacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Panele konuşmacı olarak katılan Ankara Radisson Blu Otel’den Executive Chef Uğur Gömeç, öncelikle Gastronomi ve Gastronomi turizmi kavramları hakkında bilgiler verdi. Gastronominin tarım, kültür ve yemek üretimi ve sunumu gibi alanlarla ilgili bir kavram olduğunu ve artık etimolojik kökeni itibariyle ‘mide kanunları’ anlamına gelen kavramın çok daha geniş bir şekilde ele alındığından bahseden Gömeç, gastronominin faaliyet alanının geniş olması nedeniyle gastronomi turizmi faaliyetlerinin de geniş bir şekilde gerçekleştirileceğine değindi.

Panelde söz alan Trabzon Rehberler Odası’na kayıtlı profesyonel turist rehberi Serdar Serhat Salantur, Karadeniz turlarında mutfak, yöresel yemekler ve turistlerin Karadeniz mutfağı üzerine beklentileri konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Karadeniz mutfağının nihai ürün olarak diğer bölgelere göre dezavantajlı olduğunu belirten Salantur, yeni beslenme akımlarından vegan-vejeteryan mutfağın öne çıkması nedeniyle bölgenin öne çıkabileceğini, bölgede çok farklı yemeklik otların yetiştiğini ve bunların gastronomi turizminde kullanılabileceğini ifade etti. 

Coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi turizminde alabileceği role değinen Atatürk Üniversitesi Öğr. Gör. Erkan Denk, sunumunda Gümüşhane ve Erzurum illerindeki coğrafi işaretli ürünlerin karşılaştırmasını yaptı. Halihazırda Erzurum ilinin 22, Gümüşhane’nin ise 11 coğrafi işaretli ürünü bulunduğuna değinen Denk, bu sayıların artmasının turistlere ilgi çekmede ve ürünlere ödemek istedikleri parasal miktarda artış yaratabileceğini sözlerine ekledi.

Pastacılık alanı ve Gümüşhane’de tatlıcılık konulu sunumunu gerçekleştiren Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Ebru Edinç ise gastronomide pastacılık alanının, şeflerin yaratıcılıklarını en çok açığa çıkarabilecekleri alanlardan biri olduğunu belirtti. Gümüşhane’nin pestil ve köme gibi tatlıları ile bilindiğini ve son yıllarda bunların tüketici beklentilerine göre özüne dokunmadan farklı şekillerde sunumunun yapılmasının önemli olduğuna değindi.

Panelde son olarak, Gümüşhane Ataç Konağı işletmecisi Hüseyin Kalaycı bir sunum yaptı. Sunumunda kendi patentli ürünü olan Ardasa Siron Kebabı hakkında bilgi veren Kalaycı, bu ürün ile şehre bilinen; ancak yenilikçi bir ürün kazandırdıklarını ifade etti.

Panelistlerin sunum ve konuşmalarının ardından, dinleyicilerden gelen sorular yanıtlandı. “Gümüşhane’de Gastronomi Turizmi Paneli” panelistlere plaket takdiminin ardından sona erdi.

Turizmin ekonomik açıdan çok önemli olduğunu ve Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Doğu Karadeniz Bölümü’nün turizm alanındaki fırsatlarını değerlendirip pastadaki payını artırması gerektiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Teknolojinin gelişmesi, ulaştırma sektörünün her geçen gün daha da ilerlemesi çok uzak diyarları ve insanları birbirine yakınlaştırmaktadır. Gelir seviyesinin de artmasının etkisiyle insanlar sürekli olarak turizm amaçlı hareket halindedir. Bundan dolayı da turizm sektörü, dünyada hızla büyüyen ve gelişen sektörlerin başında gelmeye devam etmektedir. Önemli bir ekonomik gelir kaynağı olan turizm sektöründen günümüzde sadece ülkeler değil, şehirler de kendilerine pay çıkarma çabası içerisindeler. Biz de aynı pastadan daha fazla pay alabilmek için Gümüşhane’mizi bulunduğu noktadan daha da ileriye götürmeye gayret etmeliyiz. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin çeşitli destinasyonlarını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini daha da zenginleştirmek ve alanında uzman kişilerin görüşlerini almak amacıyla çeşitli bilimsel ve tanıtıcı etkinlikler düzenlemeye devam ediyoruz. Bu etkinliklerimizden bir tanesi de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz ‘Gümüşhane’de Gastronomi ve Gastronomi Turizmi’ adlı panel oldu. Panelin ilimizin turizmine ışık tutmasını temenni ediyor, etkinliğin gerçekleştirmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu. 
  • Gösterim 1169
  • Toplam 2