Üniversitemiz tarafından yapılan Gümüşhane ilinin en önemli üretim ve istihdam sektörü olan pestil-kömenin mevcut durumu, karşılaşılan temel sorunlar, üretkenlik ve veriminin amaçlandığı Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı, kapanış oturumunda yapılan GZFT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) Analizi ile sona erdi.
İki gün süren çalıştayın son gününde Gümüşhane ilinde bulunan pestil-kömenin Güçlü ve Zayıf Yönlerinin yanında Fırsatlar ve Tehditlerin neler olduğuna dair moderatör eşliğinde bir GZFT Analizi yapıldı. Pestil-köme alanında sektör paydaşları ile birlikte yapılan istişareler sonuncunda Gümüşhane pestil ve kömesi hakkında aşağıdaki sonuçlara varıldı.
Öncelikle Gümüşhane pestil-kömesinin;
Güçlü Yönleri; Mahreç işareti olması, Türkiye’de ilk ve en büyük üretici olması, Yöresel olarak kendine özgü formülasyona sahip olması, Koruyucu madde ve renklendirici içermemesi, Marka değeri, Üretim deneyimi, Hammadde kalitesi, Müşteri beğenilirliği, İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi Pestil-köme için ortak üretim ve ambalajlama hattı), Gümüşhane’de Gıda Mühendisliği Bölümü’nün ve laboratuvar imkanlarının bulunması, Kamu, Sanayi ve Üniversite işbirliğinin güçlü olması gibi konular yer alırken,
Zayıf Yönlerinde ise; Hammadde üretim yetersizliği, Ürün ve üretimde standardizasyon, Makineleşme ve otomasyon, Ambalajlama, etiketleme ve depolama, Pazarlama alanlarına uzaklık, İhracat eksikliği, Coğrafi işaret kullanılmaması (Var), Örgütlenme, Tanıtım, reklam eksikliği, Kısa raf ömrü, Taşıma maliyetleri, İşletme ve üretim ölçeği, Ürün iç kontrol eksikliği olduğu görüldü.
Bununla birlikte Gümüşhane Pestil-kömesinin Fırsatlar başlığında, Yöresel ve doğal ürünlere olan tüketici ilgisi, Ürünlerle ilgili yurtiçi ve yurtdışı pazar potansiyeli, Üretimin geliştirilebilirliği, Kırsal kalkınma destekleri, Ürün çeşitlendirme ve geliştirme, Gümüşhaneli olmayan yakın çevre tanıtım desteği, Hammaddeye yönelik yatırımlar, Coğrafi işaretin güncellenebilirliği sonucuna varıldı.
Son olarak Gümüşhane Pestil-kömesi ile ilgili Tehditlerin neler olduğunun görüşüldüğü çalıştayda katılımcılar ve pestil-köme sektörü çalışanları; Ürün taklitçiliği ve ikame ürün tehlikesi bulunması, Haksız rekabetin olması, Hammadde ve üründe HMF ve aflatoksin bulunma riskinin olması, Üretimde hijyen ve sanitasyon ile Kayıt dışı üretimin olması gibi konularda tehditlerin olduğu söylendi.
Program sonunda Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram tarafından katılımcılara ve çalıştayın düzenlenmesinde katkı sağlayan ile emeği geçenlere teşekkür mahiyetinde plaket takdimi yapıldı. Çalıştay sonunda katılımcılar ve sektör temsilcileri Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek'i makamında ziyaret etti. Düzenlenen çalıştaydan çok memnun olduklarını dile getiren katılımcılar, buradan çıkacak sonuçların Gümüşhane yöresine önemli katkılar sunacağını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "Burada yapılan analizlerin asıl amacı, geleceği görebilmeye çalışmaktır. Bundan 30 yıl sonra sektörün gelişmesi ne oranda olacak, hangi makineyle üretimler gerçekleştirilecek, bunun yanında paketlemede, pazarlamada kullanılacak teknikleri öngörebilmektir. Hammadde konusunda her yöremizin iklim özellikleri farklıdır. Pestil-kömede mümkün mertebe üretilecek ürünler doğal olmalı, yöreye uygun özel ürün üretilmeli çünkü farkı buradan belli olacaktır. Ben inanıyorum ki buradan çıkacak fikirler, görüşler ve sonuçlar yıllar sonra üretilecek ürünler için bizlere yol gösterilecektir. Bu nedenle Gümüşhane Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu çalıştaya katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu. Rektörlük makamında yapılan görüşmenin sonunda, katılımcılara Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından hediye takdimi yapıldı.
İki gün süren çalıştayın son gününde Gümüşhane ilinde bulunan pestil-kömenin Güçlü ve Zayıf Yönlerinin yanında Fırsatlar ve Tehditlerin neler olduğuna dair moderatör eşliğinde bir GZFT Analizi yapıldı. Pestil-köme alanında sektör paydaşları ile birlikte yapılan istişareler sonuncunda Gümüşhane pestil ve kömesi hakkında aşağıdaki sonuçlara varıldı.
Öncelikle Gümüşhane pestil-kömesinin;
Güçlü Yönleri; Mahreç işareti olması, Türkiye’de ilk ve en büyük üretici olması, Yöresel olarak kendine özgü formülasyona sahip olması, Koruyucu madde ve renklendirici içermemesi, Marka değeri, Üretim deneyimi, Hammadde kalitesi, Müşteri beğenilirliği, İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi Pestil-köme için ortak üretim ve ambalajlama hattı), Gümüşhane’de Gıda Mühendisliği Bölümü’nün ve laboratuvar imkanlarının bulunması, Kamu, Sanayi ve Üniversite işbirliğinin güçlü olması gibi konular yer alırken,
Zayıf Yönlerinde ise; Hammadde üretim yetersizliği, Ürün ve üretimde standardizasyon, Makineleşme ve otomasyon, Ambalajlama, etiketleme ve depolama, Pazarlama alanlarına uzaklık, İhracat eksikliği, Coğrafi işaret kullanılmaması (Var), Örgütlenme, Tanıtım, reklam eksikliği, Kısa raf ömrü, Taşıma maliyetleri, İşletme ve üretim ölçeği, Ürün iç kontrol eksikliği olduğu görüldü.
Bununla birlikte Gümüşhane Pestil-kömesinin Fırsatlar başlığında, Yöresel ve doğal ürünlere olan tüketici ilgisi, Ürünlerle ilgili yurtiçi ve yurtdışı pazar potansiyeli, Üretimin geliştirilebilirliği, Kırsal kalkınma destekleri, Ürün çeşitlendirme ve geliştirme, Gümüşhaneli olmayan yakın çevre tanıtım desteği, Hammaddeye yönelik yatırımlar, Coğrafi işaretin güncellenebilirliği sonucuna varıldı.
Son olarak Gümüşhane Pestil-kömesi ile ilgili Tehditlerin neler olduğunun görüşüldüğü çalıştayda katılımcılar ve pestil-köme sektörü çalışanları; Ürün taklitçiliği ve ikame ürün tehlikesi bulunması, Haksız rekabetin olması, Hammadde ve üründe HMF ve aflatoksin bulunma riskinin olması, Üretimde hijyen ve sanitasyon ile Kayıt dışı üretimin olması gibi konularda tehditlerin olduğu söylendi.
Program sonunda Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram tarafından katılımcılara ve çalıştayın düzenlenmesinde katkı sağlayan ile emeği geçenlere teşekkür mahiyetinde plaket takdimi yapıldı. Çalıştay sonunda katılımcılar ve sektör temsilcileri Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek'i makamında ziyaret etti. Düzenlenen çalıştaydan çok memnun olduklarını dile getiren katılımcılar, buradan çıkacak sonuçların Gümüşhane yöresine önemli katkılar sunacağını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "Burada yapılan analizlerin asıl amacı, geleceği görebilmeye çalışmaktır. Bundan 30 yıl sonra sektörün gelişmesi ne oranda olacak, hangi makineyle üretimler gerçekleştirilecek, bunun yanında paketlemede, pazarlamada kullanılacak teknikleri öngörebilmektir. Hammadde konusunda her yöremizin iklim özellikleri farklıdır. Pestil-kömede mümkün mertebe üretilecek ürünler doğal olmalı, yöreye uygun özel ürün üretilmeli çünkü farkı buradan belli olacaktır. Ben inanıyorum ki buradan çıkacak fikirler, görüşler ve sonuçlar yıllar sonra üretilecek ürünler için bizlere yol gösterilecektir. Bu nedenle Gümüşhane Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu çalıştaya katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu. Rektörlük makamında yapılan görüşmenin sonunda, katılımcılara Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından hediye takdimi yapıldı.
- Gösterim 2539
- Toplam 5