Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Başladı

Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Başladı

Gümüşhane ilinin en önemli üretim ve istihdam sektörü olan pestil-kömenin mevcut durumu, karşılaşılan temel sorunlar, üretkenlik ve veriminin amaçlandığı Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda başladı.

Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan çalıştay, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan pestil-köme tanıtım videosu ve ardından açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmasında Türkiye'nin en kaliteli pestil-kömesini Gümüşhane'nin ürettiğini belirten Gümüşhane Valisi Okay Memiş, " Birazdan yapılacak çalıştayda da görüleceği üzere elimizdeki her türlü bilgiler ve doneler yeteri kadar mevcuttur. Bu konuda Türkiye'ye bile ders verecek düzeydeyiz. Pestil-köme alanında markalaşmaya önem vermeliyiz. Bu alanda iddialıyız. Biz bu konuda dersimize iyi çalıştık. Yıllık 500 ila 600 dolayında istihdam oluşturması açısından bizim en önemli geçim kaynağımızdır. 28 işletme ve yılda 5 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en kaliteli pesil-kömesi Gümüşhane ilindedir. Tabi bu markalaşma sürecine girerken de bu markalarımıza sahip çıkmalıyız. Gümüşhane olarak değerli markalarımızdan birincisi pestil-köme, ikincisi de Gümüşhane Üniversitesi'dir. Bu nedenle de üniversitemize gözümüz gibi bakmalıyız. Kimse kurumlardan daha değerli değildir. Kurumlarımızın manevi değerlerine zarar verecek durumlardan da vazgeçmeliyiz. " açıklamasında bulundu.

Pestil-kömenin hem istihdama ve hem de tanıtıma büyük katkısının olduğunu altını çizen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, " Türkiye gerçekten, sadece farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir ülke değildir. Üç ana iklim tipi dışında yükselti, denize yakınlık-uzaklık ve bakı gibi faktörlerin etkisiyle, daha birçok alt iklim tipinin hüküm sürdüğü dünyanın en güzel ülkesidir. Bu iklim çeşitliliği, gerek doğal bitki örtüsünde, gerekse kültürel türlerde çok zengin bir bitki varlığını bize bağışlamış durumdadır. 1071'den sonra Müslüman Türkler, Hititler öncesinde, Asya'dan gelen, Müslüman olmayan Türkler dikkate alındığında, ayrıca bu toprakların üzerinde hüküm sürmüş çok farklı medeniyetlerin oluşturduğu kültürel zenginliğin, birçok ürünün değer kazanmasına sebep olmuştur. Gümüşhane bu zengin toprakların, en önemli unsurlarından bir tanesi olarak bu ürününde hem geleneksel hem de son dönemde ticari bir marka haline getirerek yurtdışında pazarlanarak ilimiz ve ülkemizin tanıtımına önemli katkılarda bulunmaktadır. Pestil-köme, Anadolu'da yıllarca geleneksel ürün olarak daha çok kışın tüketilen, Elazığ'da üzüm şırasının kullanıldığı, Gümüşhane'mizde de Dut'un geleneksel olarak kullanıldığı, içerinde ceviz, fındık gibi çok çeşitli malzemelerin katıldığı bir ürünlerdir. Bu ürünler, geleneksel yöntemde bir firmamızın öncülüğünde ticari bir üretim alanına dönmüş, 2004 yılında da coğrafi işaret almıştır. Pestil-köme, Gümüşhane'mizde hem istihdama katkısı, hem ilimizin ticari sektördeki payı, hem de tanıtıma büyük katkı sağlamıştır. Bu çalıştay ile ilimizin ve bölgemizin pestil-köme alanında tanıtımına katkı sağlanmıştır. Bu nedenle başta Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahri Bayram olmak üzere, katkı sağlayan, emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyorum. Ayrıca bu çalıştayın düzenlenmesinde çok değerli katkılar sunan, Gümüşhane valimize, Belediye Başkanımıza, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimize, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve katkı sağlayan tüm yöneticilerimize teşekkürlerimi sunuyorum." dedi. Çalıştayda ayrıca Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Süleymaniye'de Sonbahar" temalı fotoğraf sergisi de katılımcılar tarafından büyük bir beğeni aldı. 

  • Gösterim 2832
  • Toplam 7