Dr. Mustafa Çalık Üniversitemizde Anıldı

Dr. Mustafa Çalık Üniversitemizde Anıldı

Gümüşhaneli tarihçi, yazar, siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, vefatının birinci yıl dönümünde Üniversitemizde düzenlenen programla anıldı.

Üniversitemiz Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma programında ilk olarak Dr. Mustafa Çalık için Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı. Ardından Dr. Mustafa Çalık için yapılan video gösterisi sunuldu.  

Gösterimlerin ardından Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bayram Nazır yaptı. Prof. Dr. Nazır konuşmasında; “Bundan tam bir sene önce 6 Aralık 2023 tarihinde Harşit çayının yiğit evladı ve ülkemizin fikir namusu en seçkin aydınlarımızdan olan kıymetli hocamız Mustafa Çalık’ı kaybettik. Mustafa Çalık Gümüşhane’de doğup büyümüştür. Gönülden bağlı olduğu bu şehri ve köyü hiç unutmamıştır. Doğup büyüdüğü bu topraklara gönülden bağlıydı. Bir keresinde Çalık köyüne giderken hocam nereye gidiyorsunuz, diye sorduğumda ‘dünyadaki cennetime gidiyorum’ demişti. Her hafta köydeki sohbetlerine katıldık arkadaşlarla. Muhteşem ve doyumsuz anlatımı ve verdiği mesajlar zihinlerimizde iz bıraktı. Birçok sohbetinde yüce Allah’ın peygamberimize hitaben emrettiği gibi ‘dosdoğru ol’ ayetini hayatımızın en önemli düsturu olduğunu defalarca vurguladı. Türkiye Günlüğü Dergisi adeta bir mektepti, hatta mektepten de öte bir üniversiteydi. Bu üniversitenin rektörü Mustafa Çalık’tı” sözlerine yer verdi.

Prof. Dr. Nazır’ın konuşmasının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı; “Öncelikle Allah rahmet eylesin, bizim arkadaşımızdı. Mülkiyede beraber okuduk. Sonraki süreçte de hayat güzergâhlarımız birbirine çok yakındı. 1989 yılında bir grup arkadaşla birlikte Mustafa Çalık’ın evinde Türkiye Günlüğü Dergisi’ni başlatmıştık. O dergi geçmişte Mustafa Çalık’ın büyük gayretleriyle yaşamaya devam etti, bugün de bu görevi bu hatırayı, bu meşaleyi sürdüren arkadaşlarımıza buradan selam olsun. Gümüşhane Üniversitesi’nde de bir anma programı yapılıyor, böylesine memleketin ve milletin değerlerini yâd etmek, onların geçmişteki hayat çizgilerini, memleket meselelerine ilişkin neler söylediklerini tekrar gündeme getirmek son derece kıymetli. Rahmetli Mustafa Çalık bir ahlak ve mücadele insanıydı. Az çok Mustafa Çalık’ı tanıyan herkes onun ne kadar kararlı, inatçı, mücadeleci bir insan olduğunu gayet iyi bilir. Yüz yıl öncesinin rüyaları içerisinde yaşadı; ama bugünün gerçeklerini de çok iyi biliyordu. Bugün Mustafa’nın mezar başına gittim. Mezarın başına gidince özellikle buradaki arkadaşlara bir görev düştüğü kanaatindeyim. Ben bir fikir olarak söyleyeyim. Kendi mezarı orada, annesinin mezarı orada bir de küçük bir mezar var, hepiniz biliyorsunuz. Orayı vakıf yapmak lazım, vakıf haline getirmek lazım, oradaki ocağı tüttürmeye devam ettirmesi için. Mustafa kardeşim bir karakter insanıydı, mücadele insanıydı, karakter sahibi olmak mühim iş. Eğer insanın hayat bilgisine dair sağlam inançları, karakteristik bir duruşu varsa, bunu kardeşleriyle paylaşmak ister” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Üyesi Tuna Koç ise, Türkiye Günlüğü Dergisi’ni çıkaran kadroyu çocukluğundan beri tanıdığını ve ilk çıkmaya başladığı zaman çok heyecanlandığını belirterek, Dr. Mustafa Çalık hakkındaki anısını anlattı.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı ve Ankara Milletvekili Vedat Bilgin programın Açılış Konferansı bölümünde konuştu. Bilgin konuşmasında şunları söyledi: “Mustafa benim liseden arkadaşım oldu, sonra Ankara’da öğrencilik yıllarımda beraber okuduk. Beraber olduğumuz arkadaşlarımız da var aramızda. Mustafa Çalık’ı birçok yönüyle anlatmak apayrı bir mesele; çünkü vefatından tahmini 15-20 gün önce bir aradaydık. Bana diyor ki partinin programı şurada. Mustafa heyecanını hiç kaybetmeyen biriydi. Arkasından çok şey söylenebilir. Vefatından sonra yazdığım yazı da şöyle dedim: Fırtına dindi. Gerçekten bir fırtınaydı. Fırtına sonrası sessizlikte daha aklıselimlebıraktığı mirası düşüncelerini, hayallerini, davasını kendisince icra ettiği; ama yarım bıraktığı devam ettirmesi gereken boyutlarıyla ele almamız lazım.”

Açılış Konferansı sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz’ın moderatörlüğünde ‘Mustafa Çalık ve Türkiye Günlüğü’ adlı bir panel gerçekleştirildi. Panelde Hatay Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Prof. Dr. Fatih Yalçın, Prof. Dr. Mehmet Özden, Prof. Dr. Sıddık Çalık ve Prof. Dr. Hüseyin Aliyar Demirci konuşmacı olarak Çalık’ın eserleri, fikirleri ve Türk düşünce hayatına katkıları hakkında görüşlerini ve anılarını paylaştı.

Geçen yıl hayatını kaybeden Gümüşhaneli Dr. Mustafa Çalık’ın gençlerin fikirlerine çok değer veren bir kişi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz, “Mustafa Çalık’ı 1987 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiyken tanıdım. Mustafa Çalık Amerika Birleşik Devletleri’nden dönmüş ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda bizim siyasallı olduğumuzu duyunca bizimle tanışmak istedi, konuştuk. Daha sonra ev telefonumu aldı, arada arar davet ederdi yanına. Sonra Türkiye Günlüğü Dergisi’nin kuruluş çalışmalarına davet etti. Biz o zaman genç insanlardık, Mustafa abinin en dikkati çeken özelliği gençlerin fikrine çok değer vermesiydi. Dergi kurulduğunda onlar bizden 10-15 yaş büyük olmalarına rağmen biz de orada konuşulan şeyler hakkında kanaat ifade ederdik. Bir kere hiç unutmuyorum. Bir yazı ısmarlamış bir profesörden, yazıyı okumamı istedi. Okudum ve bu yazı yayınlanmamalı dedim. Gerekçelerimi anlattım, Mustafa abi kendini mahcup hissedecek olmasına rağmen yayınlamadı yazıyı. Mustafa abinin kamuoyuna yansıyan polemikçi bir tarafı olmakla beraber, gerçekten bir meselenin bütün yönlerini, taraflarını dinlemeye, anlamaya çalışan işin aslını, esasını merak eden bir yönü vardı. Bu sene birinci vefat yıldönümü bu anma programı Gümüşhane’de memleketinde, görev yaptığı üniversitede yapılıyor. Tabiatıyla gençlerin bu emsal insanları tanıması, bu mecraları bilmesi çok kıymetli. Bir de tabi ki her memleketin kendisi için bu kadar fedakârca gayret eden evlatlarına sahip çıkması lazım” diye konuştu.  

Program sonunda panelistlere ve eski Bakan Vedat Bilgin’e Gümüşhane Valisi Aydın Baruş ve Bayburt Valisi Mustafa Eldivan tarafından plaket takdim edildi.

Anma programına Çalık’ın eşi, çocukları ve akrabalarının yanı sıra çok sayıda akademisyen, şair, yazar, vatandaş ve öğrenci katıldı.

Üniversitemizde de bir dönem ders veren merhum Dr. Mustafa Çalık için gerçekleştirilen anma programı ile ilgili olarak Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:“Üniversitemizin ve ülkemizin fikir dünyasına önemli katkılarda bulunan, değerli hocamız, tarihçi, yazar ve siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık’ı, vefatının birinci yıl dönümünde rahmetle anıyoruz. Dr. Mustafa Çalık, yalnızca Gümüşhane’mizin değil, Türkiye’nin entelektüel hayatına katkı sağlamış, derin bir bilgi ve birikime sahip, düşündükleriyle iz bırakan önemli bir şahsiyetti.  

Mustafa Çalık, memleketine olan bağlılığını her fırsatta dile getiren ve köklerine sadık kalmayı her zaman önemseyen bir insandı. Onun yaşamı, sadece akademik bir kariyerin ötesinde, bir kültürün, bir düşüncenin izinden gitmekti. Gümüşhane’ye, köyüne ve bu topraklara duyduğu derin sevgi, her zaman onun hayatının merkezinde olmuştur. Onun hayatı boyunca savunduğu değerler, doğruluk, mücadele ve dürüstlük, bizlere her zaman yol gösterici olacaktır. Dr. Mustafa Çalık’ın çalışmaları ve düşünceleri, akademik dünyamızda önemli bir boşluğu doldurmuş ve Türk düşünce hayatına katkı sağlamıştır. Bu değerli insanı, bizler sadece bugün değil, her zaman anacağız ve hatırlayacağız.” 
  • Gösterim 900
  • Toplam 7