Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü ile Yeşilay Erzincan Şubesi tarafından düzenlenen “Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Medyanın Rolü” temalı panele, konuşmacı olarak Üniversitemizden İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan katıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen “Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Medyanın Rolü” temalı panele, İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdür Vekili Metehan Akkaya, Yeşilay Erzincan Şube Başkanı Bilal Selçuk, Gazeteciler, Kamu kurumlarının basın- enformasyon çalışanları katıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yeşilay Erzincan Şube Başkanı Bilal Selçuk; “Bizler Yeşilay ailesi olarak her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için bağımlılıkla mücadelemize var gücümüzle devam ediyoruz. Eğitimlerimizi 32 farklı bölgede, 32 farklı müdürlüklerde yaklaşık 2 bine yakın insana bu konuları anlatmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.
Panelin konusuna dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdür Vekili Metehan Akkaya ise şunları söyledi: “Programımız ‘Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Medyanın Rolü’ üzerine olacak. Konuşmacılarımız bu gündem üzerinden sunumlarını yapacaklar ve bizi bilgilendirecekler. Davranışsal bağımlılıkla mücadele eylem planı çerçevesinde yaptığımız bir çalışma. Bölge Müdürlüğü olarak basın mensuplarının beşerî sermayelerinin artması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından söz alan Psikolog Merve Tunç, teknoloji bağımlılığına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Üniversitemiz İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan ise iletişim araçlarının tarihsel gelişimi üzerinden medyanın birey ve toplum üzerindeki kuşatıcılığını ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan bağımlılığa vurgu yaptı. Konuşmasının başında ilk iletişim aracı olarak sözün iletişimde bir güç unsuru olarak kullanılmasından bahseden Doç. Dr. Özcan, yazıyla belleğin arka plana itildiğini, matbaayla kitlenin ortaya çıktığını, elektronik iletişim araçlarıyla da bireyin her anının iletişim araç ve mesajlarıyla kuşatıldığına dikkat çekti. Konuşmasında güncel internet ve sosyal medya kullanıcı sayılarını ve bu mecralarda geçirilen zamanı paylaşan Doç. Dr. Özcan, Türkiye’de insanların ortalama 7 buçuk saatini internette geçirdiğini ve en çok sosyal medya platformlarının ziyaret edildiği bilgisini paylaştı. Özcan, dijital medya sektörüne yapılan yatırımların son dönemde büyük artış gösterdiğine, bireylerin dijital platformlarda bilgilerinin işlenerek büyük gelir elde edildiğini, dünyada en değerli şirketlerin de bu organizasyonlar olduğunu aktardı. Paneldeki konuşmasının son bölümünde Doç. Dr. Ali Özcan; medya okuryazarlığı, sosyal medya okuryazarlığı konusundaki önerilerini paylaştı.
İnternet ve sosyal medya bağımlılığının modern çağın etkisiyle çoğu kişiyi etkisi altına aldığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Bir maddeye ya da davranışa karşı önlenemez istek olarak tanımladığımız bağımlılığa, internet ve sosyal medyayı da eklemek gerekir. Hocamızın da sunumunda belirttiği üzere ülkemizde 7 buçuk saatin bu mecralarda geçirilmesi büyük bir sorunun da habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylesi alanlarla ilgili bağımlılık düzeyimiz arttıkça hayat kalitemiz düşer, söz konusu durum günlük hayatımızı ve iş hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca bu mecralardan yayılacak her bir bilginin de doğruluğu veya yanlışlığı denetlenmediğinden, yanıltıcı olarak bizleri etkisi altına alabilir. Bu türden bağımlılıklarla mücadelede özellikle gençlerimize medya okuryazarlığı ve sosyal medya okuryazarlığı alanlarında eğitimlerin verilmesi büyük önem taşıyor.
Bu amaçla da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Medyanın Rolü’ panelinin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, panele katılarak bu alanda önemli bilgiler sunan Doç. Dr. Ali Özcan hocamızı da kutluyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
- Gösterim 1270
- Toplam 3