Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği 30-31 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr Üyesi Recep Çakmak “Akıllı Şebekelerde Tüketici Etkileşimli Akıllı Talep Yönetim Sistemi” isimli projesi ile TET Proje Pazarı ODTÜ Teknokent Özel Ödülüne layık görüldü. Elektrik Elektronik ve Bilişim Sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatının sürdürülebilir kılınması, üniversite-sanayi işbirliği kültürünün yaygınlaştırılması amacı ile Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcileri, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve teknopark çalışanları ile araştırmacıları bir araya getirerek aralarındaki iletişimi artırmak, Ar-Ge destek programlarına başvurulmasına destek olmak, sanayii ihtiyaçları ile buluşmaya katkı sağlayacak ortak proje önerilerinin oluşturulması hedeflenen TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde beş farklı kategoride 334 proje sunuldu. Beş kategoride sunulan 334 proje arasından 72 proje finale kaldı. T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) genel sekreterliği başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından, farklı kültürlerden ve alt yapılardan gelen girişimci ve iş insanlarını ortak bir hedef için birleştiren, etkin girişimcileri destekleyen Endeavor Derneği, girişimciliği teşvik etmek ve tasarım odaklı düşünme tekniği, ileri dijital prototip altyapısı ile fikirden ürüne, üründen pazara geçiş sürecini hızlandırmak için yaratıcı bir ortak çalışma ortamı sunmak üzere faaliyet gösteren Arçelik Garage, Türkiye'nin üreten ve değer yaratan ülke olma yolundaki dönüşümünü girişimcilik ile hızlandırmak vizyonu ile kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş alt ve üst yapı olanakları sunmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk ve en yenilikçi teknoparkı olan ODTÜ Teknokent, desteklediği “Tet Arge Proje Pazarı” etkinliğinde finale kalan 72 proje İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte sunuldu. Alanında uzman akademisyenler ve iş dünyasının temsilcilerinden oluşan jürilerin değerlendirmesi neticesinde Akıllı Enerji, Akıllı Binalar ve Çevre, Akıllı Sağlık ve Medikal, Akıllı Ulaşım ve Ulaşım Araçları, Diğer Akıllı Uygulamalar olmak üzere beş farklı kategoride yarışan projelerden ödüle layık görülenler 31 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen ödül töreninde açıklandı. “Akıllı Enerji” kategorisinde finale kalan 18 proje arasında yarışan üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr Üyesi Recep Çakmak’ın doktora çalışmasının bir bölümünü içeren “Akıllı Şebekelerde Tüketici Etkileşimli Akıllı Talep Yönetim Sistemi” isimli projesi, TET Proje Pazarı ODTÜ Teknokent Özel Ödülüne layık görüldü.
Çakmak, aldığı ödülden dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Akıllı teknolojilerin hızla geliştiği günümüzde elektrik şebekemiz de bu değişim ve dönüşüme uğrayacaktır. Prof. Dr. İsmail H. Altaş danışmanlığında tamamladığım doktora tezimin bir bölümünü içeren projemiz TÜBİTAK 1001 Ar-Ge projeleri kapsamında da desteklenmişti ve 2018 yılında bu projeyi sonuçlandırmıştık. Projemiz ile tüketicilerin elektrik faturalarının azaltılması ve elektrik şebekesinin veriminin arttırılması hedeflenmektedir. 2014 ve 2015 yıllarında TET Proje Pazarı etkinliğine ziyaretçi olarak katılmıştım. Bu sene de gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projesiyle ‘Akıllı Enerji’ kategorisinde finale kalan 18 proje arasında yer alarak yarışmacı olarak katıldım. Projemiz TET Proje Pazarı ODTÜ Teknokent Özel Ödülüne layık görüldü. Bundan dolayı çok mutluyum. Önümüzdeki etkinliklere başka projelerle katılarak yeni ödüller almayı ve Gümüşhane Üniversitesi’nin adını tekrar duyurmayı hedefliyorum” açıklamasında bulundu.
Çakmak’ı aldığı ödülden dolayı kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dijital bir çağda yaşıyoruz. Tabi bu çağın gereklerinden birisi de enerjidir. Bu enerji ihtiyacı günlük yaşamımızda sürekli bir artış göstermektedir. Bu nedenle de yüksek miktarlarda elektrik faturaları geldiğini görmekteyiz. Hazırladığı ‘Şebekelerde Tüketici Etkileşimli Akıllı Talep Yönetim Sistemi’ ile tüketicilerin elektrik faturalarının azaltılması ve elektrik şebekesinin veriminin arttırılması hedefleyen ve bu çalışmayla TET Proje Pazarı ODTÜ Teknokent Özel Ödülüne layık görülen üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr Üyesi Recep Çakmak’ı kutluyorum. Günümüze dair güncel ve faydalı bir çalışmayı ödülle taçlandırması üniversitemizi ve bizleri gururlandırdı. Bilimsel anlamda ödüle değer görülen birçok çalışmanın Gümüşhane Üniversitesi’nden çıkması, üniversitemizin kalitesini ortaya koymaktadır. Bu kaliteye ulaşmamızda katkı sağlayan, emek gösteren tüm çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”
- Gösterim 1370
- Toplam 4