Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 81 ilde düzenlenen Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü tarafından bilimin toplumun bütün kesimlerine sevdirmek için yürütülen 4000 kodlu projeler üniversitemizde yapılan bir program ile anlatıldı.
4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı ile 5-12’inci sınıf öğrencilerinin öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine bilimsel metodolojiye uygun şekilde çalışmalar yaparak elde ettikleri araştırma sonuçlarını sergileyebilecekleri Bilim Fuarlarına destek verilmesi amaçlandığı program Gümüşhane Rehberlik ve Araştırma Merkezi Konferans Salonunda üniversitemiz Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK 4006 Projeleri Gümüşhane İl Temsilcisi Prof. Dr. Necati Çelik tarafından gerçekleştirildi. Aynı eğitim programı kapsamında 4004, 4005 ve 4007 Programlarının tanıtım toplantısı ise üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salon’da TÜBİTAK Değerlendirme ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Küçük tarafından gerçekleştirildi. Düzenlenen programda akademisyenlere ‘4004–Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4005-Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Çağrı Programları ve 4007-Bilim Şenlikleri’ konulu projeler hakkında bilgiler verildi. Programda, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı bünyesindeki Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü tarafından yürütülen 4000 kodlu projelerin kapsamı, başvuru süreçleri, proje yürütücülerinin dikkat etmesi gereken noktalar anlatıldı. TÜBİTAK’ın 2018 yılındaki yenilikleri hakkında bilgilerin yer aldığı programda, 4004–Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları çağrı programında bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde aktarılmasını hedefleyen projelerin desteklendiğini aktaran Prof. Dr. Mehmet Küçük, 4005-Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları çağrı programında öğretmenlerin, akademisyenlerin kendi branşlarına ve genel olarak öğretmenlik mesleğine özgü yenilikçi yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerin etkileşimli olarak kazandırılmasını, kullanılmasını ve geliştirilmesini amaçlayan projelerin hayata geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. Küçük, konuşmasının devamında 4007- kodlu Bilim Şenliği Destekleme Programının ise, bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim - teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılmasının amaçlandığını dile getirdi. Programın değerlendirme bölümünde TÜBİTAK’ın 4004-4005-4007 kodlu programlarında proje desteklerinden faydalanmak isteyen proje yürütücüsü adayı akademisyenlere projelerin hazırlanması aşamasında dikkat etmeleri gereken püf noktaları aktaran Prof. Dr. Mehmet Küçük, projelerin içerik aktarımı, yaygın etkisi ve yapılabilirliği konularında da tavsiyelerde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yapılan program hakkında bir değerlendirme yaptı. Rektörümüz değerlendirmesinde, “Ülkelerin kalkınmışlık seviyeleri ürettikleri bilimsel çalışmalar ile ölçülür. Gelişmiş ülkelerde üniversiteler; merkezi ve yerel yönetimlerin, kamu ve özel sektör kurumlarının, sanayi kuruluşlarının sahip oldukları imkânları etkili ve verimli kullanabilmeleri, araştırma-geliştirme ile yenilikçilik ve girişimcilik kültürü kazanmaları amacıyla değişik kapsamda proje üretirler ve bu projelerine destek ararlar. Bizlerin de gelişmiş ülke statüsüne varabilmemiz için çok çalışıp üretmemiz gerekiyor. bu nedenle de ülkemizde TÜBİTAK tarafından bu projelerin yaygınlaştırılması amacıyla belli başlı destekler verilmektedir. Toplumun değişik kesimlerine ait sorunların üniversitelerde oluşan bilgi birikimi kullanılarak çözümlenebilmesi, bu tür proje üretiminin en temel gayesidir. Tabi bu projeleri hazırlamanın belli başlı yolları, yöntemleri vardır. Öncelikle bilimi toplumun bütün kesimlerine anlatmak ve sevdirmek lazım. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü Danışma ve Değerlendirme Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Küçük tarafından verilen bilgilerde akademisyenlerimize bu yollar hakkında bilgiler verildi. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Umuyorum ki verilen bu bilgiler ile birlikte üniversitemizde çeşitli bilimsel projeler artacaktır” dedi.
- Gösterim 4417
- Toplam 2