Üniversitemize Prof. Dr. Tahir KHANİYEV(HANALİOĞLU) Konuk Oldu

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Matematik Mühendisliği Bölümü'nün düzenlemiş olduğu "Andrey Nikolaevich Kolmogorov ve Matematiğe Katkıları" adlı programa TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahir KHANİYEV(HANALİOĞLU) konuşmacı olarak katıldı.

20'nci yüzyılın önde gelen; Olasılık Kuramı, Topoloji, Sezgisel Mantığı, Türbülans, Hesaplama Karmaşıklığı ve Klasik Mekaniğin kuramlarını bulmuş olan Rus matematikçi ve teorisyen Andrey Nikolaevich Kolmogorov'un hayatı ve Matematiğe katkılarının anlatıldığı programda konuşan Prof. Dr. Tahir KHANİYEV(HANALİOĞLU); " Kolmogorov, öğrencilik hayatında matematik dalında pek çok makale yazıp, başka okullarda dersler verdi. 1929 yılında doktorasını tamamladı ve Moskova Devlet Üniversitesi’nin Matematik ve Mekanik Enstitüsü’ne üye olmaya hak kazandı. Hayatının sonuna kadar bu kurumun üyesi olmaya devam etti. 1931 yılında, henüz 28 yaşındayken Moskova Devlet Üniversitesi’nde profesörlüğe başladı. Kendisi geniş kültürel birikimi, tarihe, biyolojiye, mühendisliğe, matematiğe ve eğitime olan ilgisiyle çağdaşları arasında parlamıştı. Hayatı boyunca matematikten ve problemlerle ilgilenmekten vazgeçmeyen Kolmogorov yarattığı enerjiyle pek çok kişiyi etkilemiş ve ilham kaynağı olmuştur. 500'den fazla makalede adı geçen Kolmogorov, günümüzde kullandığımız bilgi aktarımın temellerini atmıştır. Öğretmenliği ve idealist yapısıyla bilimsel kimliğini adım adım öteye taşıyan Kolmogorov kuşkusuz ki yirminci yüzyılın en etkin ve üretken zihinlerinden birisidir." açıklamasında bulundu.

Programda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir yaptığı konuşmada, " Hocamız çok değerli bir bilim adamıdır. Ülkemizde bulunduğu süre içerisinde özellikle Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirerek Türk bilim hayatına yüksek katkılar sunmuştur. Matematik Mühendisliği Bölümü'nün düzenlemiş olduğu programa katılarak buraya kadar gelip bizlere bu değerli bilgileri veren Prof. Dr. Tahir KHANİYEV(HANALİOĞLU)'a teşekkür ediyorum." dedi. Program sonunda plaket takdiminde bulundu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir tarafından, Prof. Dr. Tahir KHANİYEV(HANALİOĞLU)'a plaket takdiminde bulundu.