Üniversitemiz URAP’taki Yerini Korudu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance), üniversitelerin başarı sıralamalarını açıkladı.

Üniversitemiz, URAP 2020-2021 performans değerlendirmesinde 110’u devlet, 56’sı vakıf üniversitesi olmak üzere 166 üniversitenin sıralamaya dâhil edildiği çalışmada, geçen yıl 341,59 olan puanını, bu yıl 343,62’ye yükselterek başarı sıralamasındaki yerini korudu.

Gümüşhane Üniversitesi 2020-2021 URAP Türkiye Sıralaması

25.83

51.33

341.59

Sıralamada yer alan 166 üniversitede görev yapan öğretim üyesi sayısı 82 bin 305, öğrenim gören öğrenci sayısı ise 2 milyon 294 bin 108 oldu. Sıralamada yer alan üniversitelerin son 5 yılda aldığı toplam 1 milyon 290 bin 687 atfın yüzde 85’i devlet üniversitelerine ait oldu. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, devlet üniversitelerinde ortalama 26,71 iken vakıf üniversitelerinde 32,30 olarak belirlendi. Bu yıl, üniversitelerimizin akademik performansını özetleyen URAP 2020-2021 Türkiye sıralamasında, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK’ün yayımladığı veriler kullanıldı.

URAP 2020-2021 Türkiye sıralaması hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“URAP Türkiye sıralaması; gelişmekte olan üniversitelerimizin makale, atıf, bilimsel doküman, doktora ve öğretim üyesi/öğrenci göstergelerinden aldıkları puanları en üst sıralardaki üniversitelerle karşılaştırabilme olanağı vermektedir. Bu bilgiler sayesinde gelişmekte olan üniversiteler kendilerini daha hızlı geliştirip, Türkiye ve dünya sıralamalarında yükselmek için hedeflerini belirleyebilirler. Geçen yıla oranla birçok üniversitenin bilimsel puanı ile birlikte sıralamada çok geriye düşmesine rağmen, üniversitemiz bilimsel puanını yükselterek 166 üniversite arasından sıralamadaki yerini korudu.

Üniversitemiz son açıklanan 2020-2021 URAP Türkiye sıralamasında da görüldüğü üzere geçen yıl 341,59 olan bilimsel yayın puanını bu yıl 343,62’ye yükseltti ve 103’üncü sırada kendisine yer buldu. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen kendinden önce kurulan ve imkânları, şartları bizden daha ileride olan birçok üniversiteyi geride bırakarak istikrarlı bir şekilde ilerleyişimizi sürdürmekteyiz. Artık Gümüşhane Üniversitesi’ni bölgenin yükselen marka değeri olarak görebiliriz. Her birimimiz ve bölümümüz ile bu değeri daha da ileriye taşımaya gayret ediyoruz. Tabi bu başarı tek başına alınmış bir başarı değildir. Bu başarı bir ekip çalışmasıdır. Söz konusu başarıda üniversitemizdeki bütün akademik-idari personelimizle uyumlu ve başarı odaklı çalışmalarımızın yanı sıra Gümüşhane halkımızın da desteği var. Bu başarı sizlerin eserinizdir. Bundan dolayı da emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki üniversitemiz bilimsel alanda yakalamış olduğu bu istikrarlı ilerleyişini sürdürecektir. Bunun için gereken her adımı atmaya devam edeceğiz.”