İletişim Fakültesi Ödüle Doymuyor

“Pembe Kimlik”e uluslararası film festivallerinden iki ödül birden
Üniversitemiz İletişim Fakültesi uygulama birimi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) tarafından çekilen "Pembe Kimlik" isimli belgesel film, “7. Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri” ve “6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali”nden iki ödülle dönerek önemli bir başarıya daha imza attı.
Yönetmenliğini İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Tolunay Tekmek’in, görüntü yönetmenliğini Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Abdurrahman Demir’in, danışmanlığını ise Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi GÜFA Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’in yaptığı film, ilk olarak 7. Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri’nde 3056 film arasından belgesel dalında “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.
Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla bu yıl yedincisi düzenlenen "Uluslararası İpekyolu Film Ödülleri"ne Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Gürcistan, Suriye, Mısır, Hindistan ve Irak gibi antik İpekyolu ülkelerinden birçok sinemacı katıldı.
Jüri üyeleri arasında NTV Dış İlişkiler ve Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe, yönetmen-senarist Feza Sınar, yönetmen Leila Norouzi ve Oğuz Dönmez, senarist Özge Uyar, eleştirmen Rıza Oylum, yönetmen Sevinç Yeşiltaş, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı ve yönetmen Yasin Ali Türkeri gibi deneyimli isimlerin yer aldığı festivalde ödül töreni Beyoğlu Belediyesi’nin desteğiyle Ses Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Pembe Kimlik belgesel filmine layık görülen “Jüri Özel Ödülü” filmin yönetmeni Tolunay Tekmek’e takdim edildi.
Öte yandan “Pembe Kimlik” belgesel filmi, 9-13 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen 6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali’nde de Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi’nde “En İyi Belgesel Film Ödülü”ne layık görüldü.
5 gün süren festivalin ödül töreni Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Ödül törenine Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, akademisyenler, kısa film oyuncu ve yönetmenleri, festival yöneticileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
11 ülkeden 3 bin 523 filmin başvurduğu festivalde; Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri olmak üzere 3 dalda filmler birbiriyle yarıştı. Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi’nde üniversitemizi temsil eden “Pembe Kimlik” adlı belgesel film, “En İyi Belgesel Film Ödülü”ne layık görüldü. Ödül filmin yönetmeni Tolunay Tekmek’e takdim edildi.
Filmin yönetmeni Tolunay Tekmek “Buradan ödülle dönmek hem üniversitemiz için hem de benim için çok önemliydi. Uşak’ta çok sıcak karşılandık. Uşak’a gelmeden önce bu kadar güzel karşılanacağımızı ve önemseneceğimizi beklemiyordum. Çok istekli, çok enerjik festival ekibi vardı. Başta festival direktörü Onur Keşaplı olmak üzere bizlere değer veren festival ekibine çok teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.
Filmin danışmanı ve GÜFA Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten ise Pembe Kimlik belgesel filminin 2019 yılında Türkiye’nin dört bir yanında film festivalleri aracılığıyla seyirci ile buluştuğunu, bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Türten, “Kazanılan ödüller bizleri fazlasıyla memnun ediyor. Eserlerimiz festivaller aracılığıyla hem seyirci ile buluşuyor hem de ödüllerle öğrencilerimizi motive ediyor. Pembe Kimlik’in dokuzuncu, atölyemizin ise 30. ödülleri olan bu ödüller dolayısıyla bugüne dek atölyemizde emek veren herkese sonsuz teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Türten ayrıca Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz’a tüm çalışma süreçlerinde verdikleri desteklerinden dolayı şükranlarını sundu.
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Halil İbrahim Zeybek ise İletişim Fakültesi’nin aldığı ödüllerin göz kamaştırdığına dikkat çekerek, adı geçen gelişme ile ilgili olarak şu noktalara değindi: “Her daim ifade ettiğim gibi İletişim Fakültemiz bizim gurur kaynağımız. Özellikle Pembe Kimlik kısa film belgeseli de bu yıla damga vuran bir belgesel oldu. Gittiği her festivalden ödülle dönen belgeselin başarısı, toplumsal anlamda çözüm bekleyen bir konuyu ele alıp işlemesi bakımından öne çıkan bir çalışma oldu. Söz konusu belgeselde kendine böylesi bir konuyu dert edinen ve aynı zamanda da filmin yönetmenliğini üstlenen öğrencimizi ve danışman hocasını tebrik ediyorum. Bu yıl aldıkları çok sayıdaki ödülle fakültemizin ve dolayısıyla üniversitemizin adını ulusal ve uluslararası platformda duyurdular. Bu yönüyle de gerçekten önemli bir başarıya imza attılar. Adı geçen başarının diğer öğrenci ve öğretim elemanları için de motive edici bir unsur olmasını diler, emek veren herkese çok teşekkür ederim.”