İletişim Fakültemiz 5 Film ile Finalde

Üniversitemiz İletişim Fakültesi uygulama birimi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA), 5 belgesel filmi ile finale kalarak, büyük bir başarıya imza attı.

İletişim Fakültesi öğrencilerimizden yönetmenliğini Efe Can Aktaşlı’nın yaptığı “Levanten” ve “Velespit” belgeselleri, yönetmenliğini Mehmet Emin Yücel’in yaptığı “Adada” belgeseli, yönetmenliğini Onur Can Atlı’nın yaptığı “Derik’te Kalanlar” belgeseli ve yönetmenliğini Hasan Erdoğmuş’un yaptığı “Merkeb-i Mesai” adlı belgesel filmleri 18. Uluslararası Çevre Film Festivali’nde ön elemeyi geçerek finale kaldı.

Son yıllarda elde edilen başarılarla sinema alanında önemli işler başaran üniversitemiz İletişim Fakültesi, 2020 yılında da Türkiye’de adından söz ettirmeye devam ediyor. Çekimleri İzmir’de tamamlanan ve yönetmenliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Efe Can Aktaşlı’nın yaptığı “Levanten” belgeseli, kökenleri Avrupa olan İzmir’de doğmuş Levantenlerin hayatlarını ve kültürlerini beyazperdeye aktarıyor. Yine Efe Can Aktaşlı’nın yönettiği bir diğer belgesel film olan “Velespit” ise Muğla Ula’da yaşayan insanların bisiklet kültürünü anlatıyor. Yönetmen koltuğunda Mehmet Emin Yücel’in oturduğu “Adada” belgeselinde bir adada yalnız başlarına yaşayan yaşlı bir çiftin adadaki yaşam mücadelesi seyirci ile buluşuyor. Onur Can Aktaşlı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Derik’te Kalanlar” belgeseli Mardin Derik’te yaşayan son 3 Ermeni’nin hayatını konu alıyor. Finale kalan 5’inci film olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı öğrencisi Hasan Erdoğmuş’un yönetmenliğinde çekilen Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli “Merkeb-i Mesai” belgeselinde ise Mardin’in Artuklu ilçesinde Eski Mardin olarak adlandırılan bölgede geçiyor. Belgesel filmde Mardin Artuklu ilçesi sokaklarının dar olması nedeniyle belediye bünyesinde kadrolu olarak çalışan eşeklerin mesaileri ve işçilerle olan ilişkileri anlatılıyor.

18’incisi düzenlenen Uluslararası Çevre Film Festivali’nin jüri üyeliğinde deneyimli sinema oyuncusu Engin Çağlar, yönetmen Vural Çavuşoğlu, usta yönetmen Can Ulkay ve yazar Galip Uyar gibi önemli isimler yer alıyor. Festival kapsamında finale kalan filmlerin Beykent Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi’nde gösterimlerinin yapılması planlanırken, festival ödül töreni ve etkinlikler Corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Öğrencilerimizin bu başarısının kendilerini gururlandırdığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Bilindiği üzere tüm dünyada hayatı durma noktasına getiren ve ülkemizde de etkilerini gördüğümüz Corona Virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele içerisindeyiz. Bundan dolayı ülkemizde eğitimlerin Uzaktan Eğitim Sistemi ile verildiği bir süreci yaşıyoruz. Öğrencilerimiz yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen azim ve kararlılıkla çalışıp güzel eserler ortaya çıkardılar. GÜFA tarafından çekilen; Adada, Levanten, Derik’te Kalanlar, Velespit ve Merkeb-i Mesai adlı belgesel filmlerimiz 18’incisi düzenlenen Uluslararası Çevre Film Festivali’nde finale kalmaya hak kazandı. Daha öncesinde öğrencimiz Tolunay Tekmek’in yönetmenliğini yaptığı ve birçok dalda ödüle layık görülen Pembe Kimlik adlı belgesel filmin başarısının ardından böylesi büyük bir başarının gelmesi bizlerde sevinç ve heyecan kaynağı oldu. Öğrencilerimizin bu zor ve sıkıntılı zamanlarda gösterdikleri başarı bizlere umut aşıladı. İletişim Fakültemiz bu Corona Virüs (Covid-19) salgınına rağmen çıtasını yüksek tutmaya devam ediyor. Bu nedenle de tüm öğrencilerimizi bu başarılarından dolayı yürekten kutluyorum. Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimize daima inandık ve destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Bu inancımızın ve desteğimizin meyvelerini de alıyoruz. Bu nedenle de İletişim Fakültesi yönetimine, GÜFA Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’e ve tüm hocalarımıza öğrencilerimizin bu başarılarında pay sahibi olduklarından dolayı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki öğrencilerimizin bu birbirinden değerli ve başarılı projeleri, daha birçok anlamlı ve güzel ödüllerle taçlandırılacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.