Gümüşhane Üniversitesi En İyiler Sıralamasında

Gümüşhane Üniversitesi Dünya Sıralamasında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan "University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı", Türkiye'nin ve dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını açıkladı.

Sıralamada, "makale sayısı", "öğretim üyesi başına düşen makale sayısı", "atıf sayısı", "öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı", "toplam bilimsel doküman sayısı", "öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı", "doktora mezun sayısı", "doktora öğrenci oranı", "öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı" olmak üzere 9 kriter esas alındı. Gümüşhane Üniversitesi Türkiye'de 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler genel sıralamasında aldığı 300-349 puan aralığıyla 32'inci, devlet üniversiteleri sıralamasında ise 78'inci sırada yer aldı. Dünyanın en iyi 2500 üniversitesi sırlamasında Türkiye'den 86 üniversitenin listede olduğu sıralamada, üniversitemiz toplamda aldığı 38,43 puanla dünyadaki üniversiteler arasında 2 bin 478'inci oldu.

Türkiye'deki üniversitelerin genel puan sıralamasında ise üniversitemiz 2017 yılı puanlama sistemine göre aldığı puanlarla, 148 üniversite arasından 94'inci sırada yer alarak, 54 üniversiteyi geride bıraktı. Üniversitemizin 2016 ve 2017 puan karşılaştırması aşağıda görüldüğü gibidir.

YILLAR

8,52

48,33

332,20

2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi'nin kendinden önce kurulan birçok üniversiteyi geride bırakarak "Her ile bir üniversite" projesinin örnek modeli olduğunu söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Her ile bir üniversite projesi' ile 2008 yılında kurulan üniversitemiz bu yıl da hem akademik kadrosu hem de altyapı çalışmalarıyla birçok üniversiteyi geride bıraktı. URAP 2017-2018 Dünya Sıralamasında yer alan 2 bin 500 üniversitenin dünyadaki konumuna baktığımızda, dünyanın ilk 2 bin 500 üniversitesi arasına, 86 Türk üniversitesi girdi. Dünyanın en iyi ilk 2 bin 500 üniversitesine bakıldığında, zirveye 376 üniversitesi bulunan Çin yerleşirken, listede 368 üniversitesi bulunan ABD ikinci, 152 üniversitesi bulunan Japonya da 3'üncü oldu. Listede, 125 üniversitesi ile Hindistan 4'üncü sırada, 93 üniversitesi ile Fransa 5'inci sırada ve 87 üniversitesi ile İngiltere de 6'ıncı sırada yer buldu. Türkiye ise İngiltere'nin ardından 86 üniversitesiyle dünyanın en iyi 2 bin 500 üniversitesi sıralamasında en fazla üniversitesi bulunan 7'inci ülke oldu. Türkiye, bu derece ile Brezilya, Güney Kore, Almanya, İtalya, İspanya, Tayvan, Polonya, Kanada ve Avustralya'yı geride bıraktı. Dünya sıralamalarında yer alabilen Türk üniversitelerinin sayısındaki artışın, Türkiye yükseköğretiminin dünyadaki saygınlığının artmasını sağladı. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilk defa bu sıralama içinde bulunmamız, bizim için gurur verici bir tablodur. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen, bizimle beraber kurulan ve bizden önce kurulmuş olan birçok üniversiteyi geride bıraktık. Bundan sonraki hedeflerimiz eğitimde kaliteyi artırıp, bu çıtayı yükseltmek ve Gümüşhane Üniversitesi'ni akademik alanda eğitim kalitesi yüksek bir marka haline getirmek olacaktır." açıklamasında bulundu.