“Derik’te Kalanlar” isimli belgesel filmimiz İtalya’da finalde!

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama birimi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) bünyesinde çekilen “Derik’te Kalanlar” belgesel filmi, İtalya’da düzenlenen 31’inci Rovereto DOC Fest’te ön elemeyi geçerek finale kaldı.

Yönetmenliğini Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi Onur Can Atlı, Görüntü yönetmenliğini Muhammet Ali Bekar-Bilal İlhan, danışmanlığını ise Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten ve Hasan Erdoğmuş’un yaptığı film ekibinde Nesrin Öcal, Buse Ceren Oğuk, Ekrem Erol, Yusuf Kaya ve Sefa Ali Arslan isimli öğrencilerimiz de yer alıyor.

1990 yılında The International Archaeology Film Festival (Rassegna Internazionale del Cinema Archeologico) ismiyle sanatsal etkinliklerine başlayan festival, günümüzde Rovereto DOC Fest (Rovereto Belgesel Festivali) ismiyle düzenlenmeye devam ediyor. 31’inci yılını kutlayan köklü festival, bu yıl 30 Eylül-4 Ekim 2020 tarihleri arasında İtalya - Rovereto'da düzenlenecek ve etkinlikler 5 gün sürecek. Medya ortakları arasında “National Geographic” gibi önemli medya kuruluşlarının yer aldığı festival etkinlikleri kapsamında film gösterimleri, söyleşiler ve paneller düzenlenecek. Festival ödül töreni tarihi Zandonai Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek.

Mardin’in Derik ilçesinde yaşayan son 3 Ermeni; Zekeriya Sabuncu, Yurşalin ve Naif Demirci çiftinin yaşam öyküsünün anlatıldığı “Derik’te Kalanlar” belgesel filminde, Ermeniler ve bölge halkının din, dil ve ırk ayrımı olmaksızın dostluk, barış ve sevgi içindeki yaşamları anlatılıyor.

GÜFA Koordinatörü ve filmin danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten “Atölyemiz, kurulduğu günden bu yana varlık sebebimiz olan öğrencilerimizin gelişimi için öncü rol oynamaya gayret ediyor. Bu amaçla çeşitli etkinlikler düzenliyor ve konusunu Türkiye’nin dört bir yanından alan belgesel filmler üretiyoruz. Son yıllarda öğrencilerimizin göstermiş olduğu başarılar nedeniyle Türkiye’de belgesel sinema camiasının gözü tam anlamıyla üzerimizde. Bu durumun gereklilikleri ve Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek hocamızın vizyonu doğrultusunda 2020 yılında yapımını tamamladığımız yedi filmden biri olan ‘Derik’te Kalanlar’ belgeselimiz de film festivallerindeki yolcuğunu sürdürüyor. Daha önce filmlerimiz Türkiye’deki başarılarla birlikte ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Portekiz ve Çin gibi ülkelerde de uluslararası başarılar elde etmişti. Bu gelişme ile birlikte Gümüşhane Üniversitesi olarak İtalyan seyircisi ile de buluşacağız. Mutluyuz, gururluyuz. Bu başarıda emeği olan tüm öğrencilerimizi yürekten kutluyor, ödül töreni gecesi güzel haberlerle dönmelerini diliyorum” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise söz konusu gelişmenin içinde bulunduğumuz bu pandemi döneminde çok güzel bir haber olduğunu vurgulayarak, düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Üniversitelerin varlık nedeni hem öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak hem de içinde bulunduğu ile ve bölgeye vizyoner bir kimlik kazandırmaktır. Gümüşhane Üniversitesi’nde göreve geldiğimiz ilk günden beri bu bilinçle hareket ettik. Öğrencilerimiz kadar topluma da katma değer kazandıracak her türlü projenin destekçisi olduk. Olmaya da devem ediyoruz. Bildiğiniz gibi dünya ve ülke olarak pandemi günlerinden geçiyoruz. Zor ve sıkıntılı bir süreç elbette; ancak aldığımız bu haber yüreğimize su serpti. Bizleri gururlandırdı. İletişim Fakültemiz ismimizi gerek ulusal gerekse de uluslararası platformlarda her daim duyurmaya, sesimiz olmaya devam ediyor. Böylesi kıymetli bir festivalde öğrencilerimizin belgeselinin finale kalması çok değerli bir gelişme. GÜFA özellikle son birkaç yıldır gerçekleştirdiği belgesel filmlerle adından sıkça söz ettirmeyi başaran bir birimimiz oldu. Ekipte yer alan başta koordinatör hocamız olmak üzere, öğrencilerimize bize yaşattıkları bu gurur için çok teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.”

• Gösterim 2099